Bouillabaisse
Dette er den kjente franske fiskesuppen som fiskerne i Marseille kokte på restene av dagens fangst og nøt i skumringen med et glass enkel hvitvin.
Ingredienser
- 2 liter fiske- eller skalldyrkraft (kan bruke god fond hvis du ikke har kraft)
- ½ løk (finhakket)
- 4 fedd hvitløk (finhakket)
- 2 dl tørr hvitvin
- 1 dl olivenolje
- 2 tomatbokser
- En klype safran
- En klype kajennepepper
- ½ kilo kokte poteter (gjerne gårsdagens, i skiver)
- Beinfrie stykker av forskjellig fisk (f.eks. torsk, sei, laks, steinbit)
- Diverse skalldyr (f.eks. hummer, sjøkreps, reker, blåskjell)
Rouille (klassisk tilbehør/tykk saus til bouillabaisse)
- 2 dl aioli
- 1 grillet rød paprika
- 2 skiver hvitt brød uten skorpe (gjerne daggammelt brød)
- 1 ts sennep (gjerne Dijon)
Bruk fiske- og skalldyrrester (rekeskall alene er nok til å lage en super kraft), kok din egen kraft og la denne være plattformen for din hjemmelagde bouillabaisse.
- Varm opp olivenolje i en stor gryte.
- Stek løk og hvitløk til det er gyllent og tilsett hvitvinen.
- Kok inn til halvparten og bland inn tomat og kraft.
- La dette småkoke i et kvarters tid før du smaker til med safran, salt og kajennepepper.
- Legg i fisk og deretter skalldyr.
- La alt trekke i ca. 10 min.
- I mellomtiden lager du Rouille.
- Server suppen med iblandet rouille og godt brød ved siden av.
Rouille:
- Grill paprika enten i ovn, på grill eller direkte i gassbluss hvis du har gasskomfyr.
- Flå den og press den gjennom en sil.
- Bland med aioli og sennep.
- Brødet rives i grove biter, dyppes i suppen og blandes så inn i rouillen.
Oppskriften er fra "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".
Oppskrift på god kraft finner du her: Løft restematen med god god kraft.