21 prosent reduksjon i matsvinnet i Norge

Det kartlagte matsvinnet i Norge utgjorde totalt 451 600 tonn i 2023, hvilket tilsvarer 82,3 kg matsvinn per innbygger og år. Mest matsvinn oppstår på husholdningsleddet, i jordbruket og matindustrien. Fra 2015 til 2023 er det estimert at matsvinnet er redusert med 21 prosent, målt i kg/innbygger. Den største nedgangen i matsvinnet de siste årene har skjedd hos dagligvarekjedene, i matindustrien og blant husholdningene.

Det foreligger ikke en like omfattende kartleggingsrapport av matsvinnet i 2023 som for tidligere år, men i stedet korte oppsummeringer for de ulike sektorene i mat- og serveringsbransjen. På husholdningsleddet foreligger det i tillegg en større rapport med sammenstilling av plukkanalyser og forbrukerundersøkelse med dybdeanalyser. En mer helhetlig rapportering for hele verdikjeden vil foreligge ved neste hovedrapportering basert på 2025-data. Faktaarkene for hver sektor og forbrukerrapporten er utarbeidet av Norsk institutt for bærekraftsforskning (NORSUS) på vegne av Matvett.

Matsvinnet redusert på tvers av alle sektorer

Det kartlagte matsvinnet i Norge inkluderer jordbruket, sjømatindustrien, matindustri, grossist, dagligvarehandel, serveringsbransjen (hotell, kantiner og restauranter), kiosk-, bensin, og servicehandel (KBS) og husholdningene. Fra 2015 til 2023 er det estimert at matsvinnet i Norge er redusert med 21 %, målt i kg/innbygger. Merk at utviklingen ikke inkluderer jordbruket ettersom dataene for de enkelte årene ikke alltid er direkte sammenliknbare for denne sektoren ennå. Det gjenstår dermed en del arbeid mot neste delmål i bransjeavtalen om 30 % reduksjon innen 2025. Hovedmålet om 50 % skal nås innen 2030. Det kartlagte matsvinnet utgjorde totalt 451 600 tonn i 2023, hvilket tilsvarer 82,3 kg matsvinn per innbygger og år. Fordelingen av totalt matsvinn (tonn) i 2023 for de ulike verdikjedeleddene og fordeling per sektor er vist i figuren og tabellen under.