Vilt god burger
Til denne restematoppskriften må du pakke bort fordommene og la smaksløkene vandre innover i ukjent mark. En erkenorsk variant av den amerikanske sandwichen, og en utmerket måte å bruke opp den siste elgkjøttdeigen på eller annet viltkjøtt du måtte ha liggende igjen fra jakta eller hyttemiddagen.
Ingredienser
- Kvernet eller finhakket viltkjøtt (f.eks. elg, hjort eller reinsdyr – helst rått)
- Noen skiver brød (fint, grovt eller hamburgerbrød stekt sprøtt i smør)
- Geitost (1–2 skiver til hver burger, bruk gjerne skalken)
- Tyttebærsyltetøy
- Gul løk skåret i tynne ringer
- Salat eller andre grønnsaker (rosenkål, kokte gulrøtter eller grønne bønner passer glimrende)
- Smør
- Salt & pepper
- Finhakk kjøttet til kjøttdeigkonsistens og form til flate burgere. Husk at kjøttet trekker seg sammen når det stekes.
- Lag burgerne ekstra brede og flate for at de skal kunne dekke mest mulig av brødet etterpå, og ikke gjemme seg bort på midten som en sjenert kjøttbolle.
- Krydre med salt og pepper og stek på høy varme på hver side. Kjøttet er best hvis det ikke blir helt gjennomstekt.
- Når du snur burgerne, kan du legge på osteskivene slik at de smelter. (Geitostsmaken går veldig bra sammen med viltkjøtt, men foretrekker du en annen ost, kan du f.eks. bruke cheddar.)
- Brødet kan enten stekes i smør på forhånd, eller du kan la det steke ved siden av kjøttet slik at det absorberer en del av stekefettet. Pass på at det ikke brenner seg.
- Legg salat eller grønnsaker på hver sin brødskive, deretter kjøtt, så tyttebær og til slutt brød igjen.
- Har du saus igjen fra i går, kan denne varmes opp og smøres utover brødet.
- Har du ikke rått kjøtt, men derimot rester av allerede kokt eller stekt viltkjøtt, er fremgangsmåten den samme, bare pass litt ekstra godt på steketiden på burgerne så de ikke blir tørre.
Viltkjøtt er kanskje ikke det man oftest har rester av, men denne retten er så god at du burde kjøpe inn litt ekstra kjøtt neste gang du planlegger en reinsdyrmiddag.
Oppskriften er fra "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".