«San Choy Bau» – rester på kinesisk
Det kinesiske kjøkken er i verdensklasse når det gjelder å bruke absolutt alle deler av en råvare, og man kunne derfor lett fylt en hel bok bare med resteoppskrifter derfra. Her er en av de vi liker alle best: «San Choy Bau», som faktisk betyr rester på kinesisk.
Ingredienser
- Til 4 personer
- et stort, crispy issalathode (er det ikke crispy nok, legg det i isvann med noen dråper eddik)
- kylling- eller svinekjøttrester
- gul løk
- et par fedd hvitløk
- peanøttolje til steking (eller annen nøytral olje)
- soyasaus, lime, koriander og ingefær (ev. østers- eller fiskesaus)
- Dette er kanskje det nærmeste kineserne kommer taco. Kjøttdeigen er byttet ut med finhakket kylling- eller svinekjøtt, og tacoskjellene med crispy issalatblader.
- Du kan fylle salatbladene dine med så å si alt (det må ikke være kylling eller svin).
- Prøv deg fram med f.eks. sopp, ris, grønnsaker, reker, couscous e.l.
- Tilsetter du soyasaus, lime, koriander eller ingefær (eller alle sammen), får du den gode kinesiske snerten som gjør denne retten så spesiell.
- Riv forsiktig av ett og ett salatblad slik at de beholder formen som små skåler. Vask dem godt og la dem tørke på et rent kjøkkenhåndkle.Varm olje i en stekepanne og fres løk og hvitløk. Tilsett litt finrevet ingefær og det du måtte ha av sopp, grønnsaker o.l. Stek til det er gjennomvarmt og tilsett deretter finhakket kjøtt, limesaft og soyasaus. Smak deg frem.
- Når du har fått en smak du er fornøyd med, tar du pannen vekk fra varmen, rører inn finhakket koriander og fordeler blandingen over i salatbladene.
- Du kan servere retten enten kald eller varm, som forrett eller som hovedrett. Ekstra kinesisk blir det med et par dråper østerssaus over!
Dette er en rett som aldri blir lik to ganger – det er du som bestemmer hva den skal inneholde og hvordan den skal smake. Endivieblad, kålblad eller savoykål fungerer også supert som skåler i denne retten. Bare pass på smaken – de inneholder mer bitterstoffer enn issalat.
Oppskriften er fra "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".