Salat med juleskinke og god sjy
Ferdigkokt skinke er noe vi ofte har i skapet. Juleskinke, påskeskinke og sommerskinke. Kjært barn har mange navn og passer i mange ulike retter. Her har vi forsøkt å bruke opp julepynten i samme slengen og dermed beholdt julesmakene.
Ingredienser
- Det du har igjen av juleskinken, kjøpt eller hjemmelaget
- Salat, gjerne mange ulike typer som hjertesalat, ruccola, spinat, issalat
- 1 rødløk
- 2–3 appelsiner
- noen nellikspiker (bruk gjerne adventsappelsinen med nellikspiker i)
- 2–3 ss sukker eller honning
- 50 g smør
- Dette er en lett og forfriskende rett som gjør seg godt i begynnelsen av januar når du er lei av fet og tung mat og ønsker å bli kvitt oppblåst mage og en ekstra kilo rundt magen. Ikke minst får du brukt opp restene av det du har igjen i skapet fra julen.
- Avslutt dagen med en rengjøring i kjøleskapet, så det blir klart til å fylles med det du trenger til helgekosen.
- Vask salatbladene og legg dem utover et stort fat.
- Skjær juleskinken i tynne, delikate strimler og dander dem pent oppå salatbladene.
- Skjær rødløken i tynne ringer og legg dem på oppå skinken.
- Finriv appelsinskall og strø halvparten over salaten. Resten har du i en liten gryte sammen med sukker/honning og saften fra appelsinene.
- Ha i nellikspikerne og la alt koke et par minutter – rør av og til så det ikke brenner seg.
- Tilsett smøret til slutt, la det smelte, men ikke koke.
- Smak deg fram – sausen skal være syrlig, men med et søtlig preg. Hvis du synes nelliksmaken dominerer for mye, tar du dem ut underveis.
- Sausen smaker aller best varm. Hell den over salaten og server!
Hvis du likevel ikke er helt ferdig med julekosen:
Fettet er noe av det beste på hele juleskinken, særlig hvis den er glasert med sukker og søt sennep (eller honning). Det er lite som overgår denne lett knasende, karamelliserte, gylne overflaten på en perfekt glasert juleskinke. Så derfor: Nyt den mens den ennå er i hus, og bruk den som tilbehør i f.eks. salater, supper og gryter – eller på brødskiva!
Oppskriften er hentet fra boka "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka"