Rognebærsyltetøy
Det er lurt å legge rognebærene et par timer i fryseren før de skal brukes (med mindre de er plukket etter en frostnatt), for å få en mildere smak på syltetøyet (enzymer vil spalte en del av bitterstoffene når bærene fryses). Du trenger ikke mer enn rognebær, vann og sukker for å lage ditt eget rognebærsyltetøy.
Ingredienser
- 1 l rognebær (rensede)
- 1,5 dl vann
- 400 g sukker
- Kok 1 liter rensede rognebær sammen med 1,5 dl vann under lokk i ca. 10 min.
- Rør inn 400 g sukker (litt etter litt).
- La syltetøyet koke i 10 min etter at sukkeret er oppløst.
- Skum av og hell det varme syltetøyet over på glass (helt opp til kanten), sett på lokk og oppbevar kjølig.
- Uåpnet holder syltetøyet seg i flere måneder i kjøleskap, og det kan også fryses.
Visste du at:
- I gamle dager ble rognebær brukt til å smaksette både øl og likører.
- Rognebær er fulle av C-vitaminer, og du kan lage knallgod juice av bærene: Kok 500 g rognebær i 1 liter vann i 20–30 min. Sil av og ha i 250 g sukker. Saften er ferdig når sukkeret er oppløst. Drikk den alene eller bland den med eplejuice. Fungerer supert som erstatning for tranebærjuice i drinker!
- Du kan også lage rognebærgelé: Da siler du bare vekk bærene og tilsetter gelatinplater før du setter det hele i kjøleskapet.
Oppskriften er fra "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".