Rognebærsyltetøy

Det er lurt å legge rognebærene et par timer i fryseren før de skal brukes (med mindre de er plukket etter en frostnatt), for å få en mildere smak på syltetøyet (enzymer vil spalte en del av bitterstoffene når bærene fryses). Du trenger ikke mer enn rognebær, vann og sukker for å lage ditt eget rognebærsyltetøy.

Foto: frukt.no

Ingredienser

  • 1 l rognebær (rensede)
  • 1,5 dl vann
  • 400 g sukker
  • Kok 1 liter rensede rognebær sammen med 1,5 dl vann under lokk i ca. 10 min.
  • Rør inn 400 g sukker (litt etter litt).
  • La syltetøyet koke i 10 min etter at sukkeret er oppløst.
  • Skum av og hell det varme syltetøyet over på glass (helt opp til kanten), sett på lokk og oppbevar kjølig.
  • Uåpnet holder syltetøyet seg i flere måneder i kjøleskap, og det kan også fryses.

Visste du at:

  • I gamle dager ble rognebær brukt til å smaksette både øl og likører.
  • Rognebær er fulle av C-vitaminer, og du kan lage knallgod juice av bærene: Kok 500 g rognebær i 1 liter vann i 20–30 min. Sil av og ha i 250 g sukker. Saften er ferdig når sukkeret er oppløst. Drikk den alene eller bland den med eplejuice. Fungerer supert som erstatning for tranebærjuice i drinker!
  • Du kan også lage rognebærgelé: Da siler du bare vekk bærene og tilsetter gelatinplater før du setter det hele i kjøleskapet

Oppskriften er fra "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".