Restewok
Wok betyr gryte på kantonesisk og betegner både redskapet, teknikken og retten, hvor grønnsaker og fisk eller kjøtt stekes raskt ved høy varme - den perfekte metode for alt vi har av restemat!
Ingredienser
- Ca. 400 g kjøtt- eller fiskerester
- 1 løk eller purre
- Gulrot, paprika, brokkoli, babymais, sukkererter og det du måtte ha av grønnsaker
- 1 boks kokosmelk
- 1-2 ss rød karripasta
- 2 fedd hvitløk
- Saft og skall av 1/2 lime
- 2 ss soyasaus
- noen dråper fiskesaus
- Frisk koriander hvis du har
- 200 g ris
Når du skal lage wok, bør alle ingrediensene gjøres klare på forhånd.
- Kutt grønnsakene i staver og biter, kjøttet i strimler og lag sausen.
- Fres chili og hvitløk i olje i en gryte til det er blankt, før du tilsetter karripasta og freser videre i et par minutter mens du rører.
- Ha i kokosmelk og la småkoke i ca. ti minutter.
- Kok risen.
- Ha olje i en panne med høye kanter og la oljen bli rykende varm før du tilsetter kjøttet og lar dette steke i ro i 20 sekunder før du begynner å røre.
- La steke i et par minutter og ta kjøttet ut av pannen.
- Hvis du bare har rester av ferdigstekt kjøtt, skal dette bare has i tilslutt sammen med den varme sausen.
- Wok grønnsakene i varm olje, men ikke for mye av gangen, for da mister du woke-effekten. Begynn med det som trenger lengst tid, som gulrøtter, brokkoli og babymais.
- Når alle grønnsakene har fått en omgang i woken, tilsetter du kjøttet og saft og skall av en lime.
- Smak til med soyasaus og fiskesaus og hell over ønsket mengde av kokossausen og dryss over koriander.
- Hvis du ikke ønsker eller har ingredienser til kokossaus, kan du bare bruke det du har av lime, soyasaus og fiskesaus som smakstilsetter, ev. litt sweet chilisaus ved servering.