Restebakt potet

Bakt potet er Nordens pasta leste jeg et sted – en rett i seg seg selv og godt med det meste. Med andre ord perfekt til å fylle med restemat av grønnsaker, bacon, skinke- og osteskalker og annet du måtte ha i skapet.

Foto: Shutterstock

Ingredienser

  • 4 store bakepoteter
  • 200 g ost (Cheddar, Västerbotten eller det du har i skapet)
  • 4 små maiskolber
  • 150 g bacon eller skinkebiter
  • Rømme
  • Urtesmør
  • 200 g usaltet smør
  • Friske urter som estragon, persille og gressløk
  • 1 chili
  • Salt og pepper
  • Sett ovnen på 180 grader og ta ut smøret av kjøleskapet – det er lettere å lage urtesmør med mykt smør.
  • Vask og tørk potetene og lag et kryss i toppene.
  • Gni potetene inn med salt, pepper og litt olivenolje.
  • Viktig å få til sprøtt og godt skall slik at du spiser hele poteten!
  • Bakes i ca. en time.
  • Urtesmør:
  • Rør sammen mykt smør og finkuttede urter.
  • Svi chilien i stekepannen til skinnet er svart og riv det av. Dette gir chilien en litt mer søtlig smak.
  • Fjern frø og hakk chilien i fine biter før du blander den inn i smøret.
  • Smak til med salt og pepper.
  • Sett smøret kjølig til servering.
  • Fyll:
  • Sprøstek bacon, skinke el. og legg på tørkepapir eller varm opp restene.
  • Kok maiskolber i lettsaltet vann.
  • Når potetene er ferdige kan du presse kryssene i topplokket oppover slik at de åpner seg som blomster.
  • Nå kan de fylles med ost, bacon, urtesmør, mais og eventuelt en rømmeklatt.
  • Vil du heller spise maiskolbene ved siden av går det også fint.

Tips: Har du små poteter til overs fra i går er det kjempe godt å lage potatoskins. Det vil si å dele potetene i to, krydre litt med salt og pepper og fylle dem med ost før du steker dem i ovnen til osten smelter og blir gyllen. Perfekt som kveldskos eller tilbehør til karbonader, koteletter eller lignende.