Restebakt potet
Bakt potet er Nordens pasta leste jeg et sted – en rett i seg seg selv og godt med det meste. Med andre ord perfekt til å fylle med restemat av grønnsaker, bacon, skinke- og osteskalker og annet du måtte ha i skapet.
Ingredienser
- 4 store bakepoteter
- 200 g ost (Cheddar, Västerbotten eller det du har i skapet)
- 4 små maiskolber
- 150 g bacon eller skinkebiter
- Rømme
- Urtesmør
- 200 g usaltet smør
- Friske urter som estragon, persille og gressløk
- 1 chili
- Salt og pepper
- Sett ovnen på 180 grader og ta ut smøret av kjøleskapet – det er lettere å lage urtesmør med mykt smør.
- Vask og tørk potetene og lag et kryss i toppene.
- Gni potetene inn med salt, pepper og litt olivenolje.
- Viktig å få til sprøtt og godt skall slik at du spiser hele poteten!
- Bakes i ca. en time.
- Urtesmør:
- Rør sammen mykt smør og finkuttede urter.
- Svi chilien i stekepannen til skinnet er svart og riv det av. Dette gir chilien en litt mer søtlig smak.
- Fjern frø og hakk chilien i fine biter før du blander den inn i smøret.
- Smak til med salt og pepper.
- Sett smøret kjølig til servering.
- Fyll:
- Sprøstek bacon, skinke el. og legg på tørkepapir eller varm opp restene.
- Kok maiskolber i lettsaltet vann.
- Når potetene er ferdige kan du presse kryssene i topplokket oppover slik at de åpner seg som blomster.
- Nå kan de fylles med ost, bacon, urtesmør, mais og eventuelt en rømmeklatt.
- Vil du heller spise maiskolbene ved siden av går det også fint.
Tips: Har du små poteter til overs fra i går er det kjempe godt å lage potatoskins. Det vil si å dele potetene i to, krydre litt med salt og pepper og fylle dem med ost før du steker dem i ovnen til osten smelter og blir gyllen. Perfekt som kveldskos eller tilbehør til karbonader, koteletter eller lignende.