Påskestek marinert i appelsin
Lammestek er obligatorisk for mange på påskeaften. Bruk de appelsinene du ikke har fått spist på tur i løpet av uken og sett en spiss på lammemarinaden og grønnsakene som følger med. Selv når det er ferietid er det viktig å ta vare på restene og ikke kaste dem. Masse inspirasjon å hente her på matvett.no. God påske!
Ingredienser
- 1.2 kg utbenet surret lammestek
- Frisk rosmarin og basilikum
- 1 appelsin
- Marinade:
- 6 ss olivenolje
- 6 fedd hvitløk
- 1 appelsin, saft av
- Grovmalt pepper
- 1 laurbærblad
- frisk basilikum
- Grønnsaker:
- 18 svisker uten sten
- 6 poteter
- 4 løk
- ½ appelsin
- Frisk timian
- Salt
- Grovmalt pepper
- 3 skiver olivenolje
- Portvinssaus:
- 3 sjalottløk
- 2 ss smør
- 3 dl portvin
- 8 dl brun kraft
- 200 g smør
- Salt og pepper
- 2 ts maisenna
- Lag 16 små hull med en spiss kniv i lammesteken og fyll hullene med frisk rosmarin.
- Del en appelsin i skiver og legg under surringene på steken sammen med litt basilikum.
- Bland sammen olivenolje, finhakket hvitløk, saften av 1 appelsin, grovmalt pepper og knust laurbærblad.
- Gni steken inn med marinaden og legg i en frysepose, hell ev. over resten av marinaden.
- Legg steken kaldt til neste dag.
- 2, 5 time før steken skal serveres tar du steken ut av kjøleskapet og lar den ligge til temperering i halvannen til to timer.
- Stikk et steketermometer inn i steken, legg den i en liten langpanne og sett i forvarmet stekeovn, 250 °C.
- Stek i 15 min, senk temperaturen til 200 °C og stek i 35- 40 min, til steketermometeret viser 60 °C.
- Ta steken ut av stekeovnen og pakk den i aluminiumsfolie.
- Rull den deretter inn i et tykt badehåndkle og la den «hvile» på et lunt sted i 2- 3 timer.
- Legg sviskene i bløt i litt vann.
- Vask og del potetene i båter og skrell og del løk i båter.
- Del appelsinen i skiver og så i små trekanter (behold skallet på).
- Bland grønnsakene med frisk basilikum, salt, pepper og olivenolje i et ildfast fat og stek i stekeovn ved 200 °C i 45-50 min til potetene er gylne og gjennomkokte.
Portvinsaus:
- Finhakk sjalottløk og surr den myk og blank i smør.
- Hell på portvin og kok inn til sirupkonsistens.
- Tilsett brun kraft og kok inn til det gjenstår ca. 6 dl.
- Visp inn smør i biter over svak varme, sausen bør ikke koke.
- Smak til med salt og pepper.
- Sil sausen.
- For en magrere saus, kan sausen ev. jevnes med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.
Tips: Hvis du ønsker en mer kremet saus, kan du erstatte portvinen med kjøttkraft og smøret med fløte eller crème fraîche.
Oppskriften er fra klikk.no