Panzanella – deilig brødsalat
Lurer du på hvordan du skal få brukt opp de tørre brødskivene og skalkene som ligger og skammer seg innerst i brødskuffen? Panzanella er navnet på en brødsalat som har sitt opphav i Toscana, Italia.
Aller best blir den med surdeigsbrød eller italiensk landbrød, men det går også greit med hvetebrød, baguette e.l.
Ingredienser
- ½ brød (ca ½ kg)
- Et par tomater
- 1 agurk
- ½ rødløk
- Litt frisk basilikum
- Et par hvitløksfedd
- ½ sitron (både skall og saft)
- En god slant olivenolje (extra virgin)
- En liten slant rødvinseddik
- Salt & pepper
- Start med å skjære eller bryte brødet i munnfullstore biter (behold skorpen).
- Skjær tomatene i båter, agurken i terninger og løken i tynne ringer.
- Press hvitløken, finhakk basilikumen og riv sitronskall før du presser sitronen.
- Ha alt sammen over i en stor bolle.
- Hell over olivenolje og eddik og bland godt sammen.
- Smak til med salt og pepper.
- Salaten kan gjerne trekke en times tid før servering så brødet blir ekstra mykt og saftig. (Bruk gjerne andre grønnsaker i tillegg, f.eks. oliven, paprika, selleri, fennikel e.l. hvis du har.)
Oppskriften er fra "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".