Panzanella – deilig brødsalat

Lurer du på hvordan du skal få brukt opp de tørre brødskivene og skalkene som ligger og skammer seg innerst i brødskuffen? Panzanella er navnet på en brødsalat som har sitt opphav i Toscana, Italia.

Aller best blir den med surdeigsbrød eller italiensk landbrød, men det går også greit med hvetebrød, baguette e.l.

Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

Ingredienser

  • ½ brød (ca ½ kg)
  • Et par tomater
  • 1 agurk
  • ½ rødløk
  • Litt frisk basilikum
  • Et par hvitløksfedd
  • ½ sitron (både skall og saft)
  • En god slant olivenolje (extra virgin)
  • En liten slant rødvinseddik
  • Salt & pepper
  • Start med å skjære eller bryte brødet i munnfullstore biter (behold skorpen).
  • Skjær tomatene i båter, agurken i terninger og løken i tynne ringer.
  • Press hvitløken, finhakk basilikumen og riv sitronskall før du presser sitronen.
  • Ha alt sammen over i en stor bolle.
  • Hell over olivenolje og eddik og bland godt sammen.
  • Smak til med salt og pepper.
  • Salaten kan gjerne trekke en times tid før servering så brødet blir ekstra mykt og saftig. (Bruk gjerne andre grønnsaker i tillegg, f.eks. oliven, paprika, selleri, fennikel e.l. hvis du har.)

Oppskriften er fra "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".