Ølkylling med chili og sitron

Kombinasjonen av øl, chili, ingefær og sitronskall gjør denne retten veldig frisk og spennende, i tillegg til å tilføre kyllingen masse saftighet. Særlig godt blir dette hvis du har en hel kylling, men du kan også forvandle triste, frosne kyllinglår til et festmåltid med denne miksen.

Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

Ingredienser

  • 1 hel, rå kylling (eller kyllingrester, f.eks. lår, bryst, vinger, hoder, føtter)
  • 8 små sjalottløk (gul løk går også greit)
  • 10 hvitløksfedd
  • 12 små, runde poteter (eller 4 store)
  • 2–3 dl øl (gjerne den siste slanten i ølboksen)
  • noen chilihamser (den siste centimeter'n du alltid kutter av når du skal hakke en chili)
  • 1 sitron (både skall og saft)
  • 5 cm fersk ingefærrot
  • olivenolje (extra virgin)

Krydderblanding:

  • 1 ss malt ingefær
  • 1 ss gul karri
  • 1 ts parikapulver
  • 1 ts kajennepepper
  • 1 ts tørket chiliflak
  • 1 ts salt
  • 1 ss sukker
  • 1 ts grovkvernet sort pepper
  • Sett ovnen på 180 °C og smør inn en stor, ildfast form med olivenolje.
  • Finriv fersk ingefær og sitronskall og bland godt.
  • Skjær et lite snitt i kyllingskinnet, hjelp sitron- og ingefærblandingen inn under skinnet med en finger, prøv å fordel utover så stor flate av kyllingen du klarer.
  • Bland ingrediensene til krydderblandingen i en liten kopp.
  • Legg kyllingen over i den ildfaste formen og gni den inn med olivenolje, deretter med krydderblandingen. Prøv å få alle sider dekket med krydder.
  • Skjær sitronen i store båter og dytt disse inn i buken på kyllingen sammen med chilihamsene.
  • Skrell sjalottløkene, del dem i to og dander dem rundt kyllingen.
  • Legg hvitløksfeddene rundt kyllingen. Behold skallet på – da blir de til himmelsk puré inni!
  • Har du plass til potetene i formen, er det supert, hvis ikke koker du dem ved siden av.
  • Hell over ølen før du setter kyllingen inn i ovnen.
  • Stek kyllingen i ca. 1 time, eller til den er 70 °C inne ved beinet. (Du kan ev. stikke en gaffel i låret – er saften som renner ut rosa, trenger den litt til. Kyllingen er ferdig når saften har en klar farge).
  • Det er viktig at du snur kyllingen et par ganger under stekingen slik at den blir likt stekt på begge sider.
  • Bruk en stor skje til å øse kraft over kyllingen hver gang du snur den.
  • De siste minuttene kan du skru grillelementet på full spiker så du får en sprø overflate.
  • Legg opp kylling, løk, poteter, hvitløksfedd og kraft på tallerkener og server rykende varmt med en iskald øl til.

Oppskriften er fra "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".