Hønsefrikassé
Bortgjemt og kanskje glemt av de fleste – hønsekjøtt er godt og billig, men dessverre lite brukt i norske husholdninger i dag. Ofte ender fuglene som matsvinn før de når markedet. Hønsefrikassé er god gammel tradisjonsmat som er enkel å lage og smaker nydelig, fordi hønsekjøtt gir en mye sterkere og mer aromatisk kraft enn kylling.
Ingredienser
- 2 høner
- 2 laurbærblad
- 1 ts hele sorte pepperkorn
- Ca 4 l vann
- 3 gulrøtter
- Sellerirot
- ½ purre
- 1 hakket gult eple
- 2 ss hvetemel
- 2 dl fløte
- 2-3 dl søt hvitvin (kan sløyfes)
- Salt og kvernet pepper
- 1-2 ts karripulver
Du kan selvfølgelig bruke kylling hvis du ikke har fått tak i høner, men spør etter hønsekjøtt i butikken din. Hvis markedet ønsker en råvare er sjansen større for at den kommer tilbake. Og på den måten kan du være med å bidra til å unngå unødvendig matsvinn.
- Legg hønene i en romslig kjele og tilsett laurbærblad og pepperkorn.
- Hell på friskt kaldt vann til det dekker og kok opp.
- La det småkoke i halvannen time til kjøttet har løsnet fra beina.
- Fisk hønene opp av gryta (ikke hell ut kraften) og la fuglene avkjøles litt før du renser dem. Det er lettest å bruke hendene til dette.
- Del deretter kjøttet i grove biter.
- Fisk ut laurbærblad og pepperkorn og kok kraften inn til det halve.
- Pisk melet ut i litt kaldt vann og tilsett dette i den reduserte kraften, pisk godt for å få ut alle klumpene.
- La det koke i ca. 7-10 minutter.
- Tilsett gulrøtter, sellerirot, purre, eple, karri og vin og la det koke i ca. 10 minutter til grønnsakene er møre.
- Tilsett kjøttet og fløten og kok opp.
- Smak til retten med salt og pepper og server den med kokte nypoteter og et godt dryss med persille.