Hjemmelaget leverpostei
Å kaste mindre mat handler ikke bare om rester, men å bruke mer av råvarene. Å lage egen leverpostei er gjort på en times tid og smaker veldig godt. Dessuten får du brukt opp deler av kjøttet som vanligvis havner i søppelkassen.
![Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad](/imager/images/Oppskrifter/483/IMG_8532-726815.tif-e1365591156538_7ce9b8c7a96512b1a1a312ddfd5ca631.jpg 750w, /imager/images/Oppskrifter/483/IMG_8532-726815.tif-e1365591156538_2b2d56e812cc3f5382f185676299de96.jpg 1000w, /imager/images/Oppskrifter/483/IMG_8532-726815.tif-e1365591156538_1d4d1ff701bab91bba450acb96c17d70.jpg 1250w, /imager/images/Oppskrifter/483/IMG_8532-726815.tif-e1365591156538_16556ef2be93ae6d42426d3ac210656b.jpg 1500w, /imager/images/Oppskrifter/483/IMG_8532-726815.tif-e1365591156538_705275f3ce27099c73516db25e869eb3.jpg 1750w, /imager/images/Oppskrifter/483/IMG_8532-726815.tif-e1365591156538_8473bffbb9c92b6bd41eb06a4ca8cedf.jpg 2000w)
Ingredienser
- 200 g lever (enten fra svin eller kylling)
- 200 g svinekjøtt og svineflesk (uten svor)
- 2 ansjosfileter (+ et par spiseskjeer av ansjoslaken)
- 2 sjalottløk
- 1 ts sukker
- ½ ts allehånde
- Salt & pepper
- Rens leveren for hinner og årer.
- Skjær lever, kjøtt, flesk og løk i grove biter og mal det i en food prosessor eller blender sammen med ansjos, ansjoslake og krydder. Det skal bli en fin, jevn masse.
- Ha massen over i en smurt brødform og stek den på 170 °C i 1 time (eller til kjernetemperaturen er på 70 °C).
- Stikk i posteien med en gaffel – hvis saften som renner ut er blank, er den ferdig.
- La leverposteien avkjøles litt før du skjærer i den, ellers faller den lett fra hverandre.
- Server lun eller kald på ferskt brød, til nykokte rødbeter eller i en grønn salat.
Variasjoner:
Har du lyst på en leverpostei med litt mer smak, kan du tilsette f.eks. sopp, bacon eller soltørket tomat i blandingen. Konjakk og nellik gir også nydelig smak og er særlig godt til jul!
Oppskriften er fra "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".