Grønnsaker «tempura»
Har du grønnsaker liggende som har sett bedre dager? Da er tempura en super gjenopplivningsmetode og et friskt pust i en, for mange, potetdominert hverdag. Opprinnelig er dette en japansk forrett, men den kan gjerne bli middag for to hvis du har nok.
Ingredienser
- Det du har av dvaske grønnsaker (blomkål, brokkoli, gulrot, sukkererter)
- 1 liter olje til fritering (peanøtt-, raps- eller solsikkeolje)
Tempurarøre:
- 2 dl isvann (noen bruker også en farrisslant eller øl)
- 2 dl hvetemel
- 1 dl maisenna
- ½ ts bakepulver
- 1 eggeplomme
Dip:
- 1 dl soyasaus
- 1 ss sukker
- ½ sitron (både saft og skall)
- 1 chili
- 1 cm fersk ingefær
- Varm oljen til ca. 180 °C i en jerngryte. Du kan sjekke om den er varm nok ved å legge en brødbit oppi – blir den gyllen, er oljen klar. (Det skal ikke ryke av den, da er den for varm.)
- Ha isvannet i en bolle og bland inn de andre ingrediensene til en røre. Konsistensen skal være tyktflytende (som en bearnaisesaus).
- Bruk kun halvparten av melet og bakepulveret – resten has i en tilsvarende bolle ved siden av.
- Grønnsakene dyppes først i den tørre blandingen, deretter i den våte og legges så direkte opp i frityroljen. Ikke ha i for mange biter i av gangen, da mister du mye av frityreffekten.
- Ta opp grønnsaksbitene med en hullsleiv når de er gylne og crispy. La dem renne av seg på kjøkkenpapir.
- Bland alle ingrediensene til dipen og server så fort siste tempurabit er ferdig.
Oppskriften er fra "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".