Gazpacho
Sommerens tomater er endelig i butikken, og vi kan nyte smaken av tomat sånn som den egentlig skal smake.
I pur glede kjøper du kanskje mer enn du rekker å spise før de blir bløte eller du har rester etter tomatsalaten fra i går. Da lager du Gazpacho – en perfekt resterett og utrolig god på varme dager som denne.
Ingredienser
- 6 modne tomater
- 1 paprika, den fargen du har
- 1 agurk
- 1 rødløk eller den du har
- 2 fedd hvitløk
- ½ rød chili uten frø
- 2 skiver daggammelt brød
- 4- 6 ss olivenolje
- ½ sitron, saften av
- 6 dl kald hønsebuljong
- Salt og pepper
- En neve basilikum
- God olivenolje
- ev. litt salt skinke
Denne kalde spanske suppen kan lages i mange varianter, men tomat, daggammelt brød, hvitløk, og olivenolje finner du stort sett igjen i de fleste oppskriftene. Ikke flå tomatene eller skrell agurken og bruk skorpen på brødet. Alt smaker godt i gazpacho, bare vask grønnsakene godt først.
- Finhakk halve paprikaen og halve agurken og legg disse i hver sin pose i kjøleskapet. Ha gjerne litt salt på agurken.
- Resten av grønnsakene og basilikumen grovhakkes og has i en blender med den utblandete kjøttbuljongen.
- Kjør fint og tilsett olivenolje og sitronsaft, salt og pepper etter behov.
- Sett suppen kaldt en halvtimes tid mens du lager krutonger.
- Skjær brødet i terninger og fres det i god olje tilsatt et fedd hvitløk.
- Ha suppen i skåler og pynt med basilikum.
- Ha den oppskårete paprikaen og agurken i skåler og server sammen med suppen og krutongene.
- Du kan også sprøsteke noen skiver spekeskinke eller parma hvis du har, og servere som chips ved siden av.
- Det er godt med noe salt til.