Dansk øllebrød
Øllebrød er en klassisk dansk resterett som i hovedsak består av tørre rugbrødrester og slanten av ølet som aldri ble drukket. Det høres kanskje ikke superfristende ut, men servert med krem eller vaniljeis blir dette en strålende hverdagsdessert!
![Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad](/imager/images/Oppskrifter/396/Dansk-ollebrod-e1349346146786_7ce9b8c7a96512b1a1a312ddfd5ca631.jpg 750w, /imager/images/Oppskrifter/396/Dansk-ollebrod-e1349346146786_2b2d56e812cc3f5382f185676299de96.jpg 1000w, /imager/images/Oppskrifter/396/Dansk-ollebrod-e1349346146786_1d4d1ff701bab91bba450acb96c17d70.jpg 1250w, /imager/images/Oppskrifter/396/Dansk-ollebrod-e1349346146786_16556ef2be93ae6d42426d3ac210656b.jpg 1500w, /imager/images/Oppskrifter/396/Dansk-ollebrod-e1349346146786_705275f3ce27099c73516db25e869eb3.jpg 1750w, /imager/images/Oppskrifter/396/Dansk-ollebrod-e1349346146786_8473bffbb9c92b6bd41eb06a4ca8cedf.jpg 2000w)
Ingredienser
- 250 g rugbrødrester
- 7 dl vann
- 2–3 dl øl
- 1 dl brunt sukker
- En klype salt
- Ev. litt honning eller sirup
- Fløte, krem eller vaniljeis til servering
Varmt øllebrød med kald melk er godt til frokost.
- Fjern skorpen og skjær rugbrødet i grove biter som du legger i en kjele.
- Hell over vannet og la brødet stå i bløt over natten – da blir det aller best.
- Har du ikke tid, går det greit å koke det opp direkte fra tørr tilstand.
- Kok opp og la brødet småputre i et kvarters tid eller til det er bløtt opp.
- Hvis du vil ha en helt glatt konsistens på øllebrødet, kan du kjøre blandingen i en hurtigmikser.
- Tilsett sukker, salt og øl. Ønsker du en fyldig ølsmak, kan du bruke Porter. Vil du ha det mildere, kan du bruke pils eller hveteøl.
- Kok opp og rør til du har en jevn, klumpfri masse.
- Smak til med f.eks. honning eller sirup til du får den sødmen du ønsker.
- Server til dessert og drøm deg av gårde til den danske landsbygda.
Tips:
Andre måter å bruke opp tørre, daggamle rugbrødrester:
Rugbrødmüsli:
Smuldre opp daggammelt rugbrød og stek det i pannen sammen med hakkede nøtter og litt honning til det er sprøtt. Avkjøl og ha over på glass med lokk.
Rugbrødsbakst:
Kjør tørt rugbrød i en mikser og bruk det istedet for grovt mel når du baker brød, rundstykker e.l.
Rugbrødgrissini:
Skjær rugbrødskivene i tynne, lange strimler. Stek dem i litt smør i en panne og la dem avkjøle på rist så de blir sprø. Server til supper, salater, til ostefatet eller med dip til.
Oppskriften er fra "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".