Chili con carne

I dag kan du bruke opp kjøttsausen fra i går til en knakende god rett som oser av Mexico, men som opprinnelig er fra Texas. Server til ris, pasta eller couscous, i crêpes, pita, eller taco, eller over ferske brødskiver. Alt avhengig av hva du har til overs i skapet.

Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

Ingredienser

  • Kjøttsausrester (tilsett gjerne mer løk og hvitløk)
  • Et par røde chilier (Tabasco eller chilipulver funker også)
  • Paprika (rød eller grønn)
  • Tomatpuré
  • Kidneybønner (eller bønner i tomatsaus)
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ss sukker
  • Kok opp kjøttsausrestene i en gryte.
  • Tilsett chili con carne-ingrediensene og la alt sammen koke et kvarters tid så smakene får satt seg skikkelig.
  • Du bestemmer selv hvor sterk du vil ha den, jo mer chili, jo sterkere blir gryteretten.
  • Blir den for sterk, kan du ha i litt mer sukker eller servere med en god klatt rømme til.
  • Server med ferskt brød og/eller en grønn salat til. Som sagt passer denne retten til både ris, pasta, couscous, i crêpes, pita eller som taco også.

Variant:

Du kan erstatte kidneybønner med f.eks. canellinibønner eller kikerter. Det blir ingen dramatisk smaksforskjell, men kikerter tar bort noe av det mexikanske preget og gjør at retten kan minne mer om mat du gjerne kommer over i Midtøsten og Nord- Afrika.

Oppskriften er fra "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".