Betasuppe med pinnekjøtt

En norsk husmannskostklassiker og en super måte å bruke opp restene av nasjonalskatten pinnekjøtt på. Denne varmer godt etter en kald skitur en tidlig januarkveld.

Foto: Ingrid S. Harboe og Bjørn Wad

Ingredienser

  • pinnekjøttrester (kjøtt og bein hver for seg)
  • ev. rester fra kålrabistappen
  • smør
  • gulrot, purre, potet og kålrot, i biter
  • 2 liter vann
  • salt og pepper
  • Det finnes mange varianter av betasuppe.
  • Har du flere ingredienser for hånden (f.eks. byggryn, gule erter, hvitkål, svineknoke), er det bare å slå seg løs.
  • Brun beina i smør og tilsett vann.
  • La det småkoke i 30 minutter før du tar ut beina og tilsetter grønnsakene.
  • Når grønnsakene begynner å bli møre, tilsetter du kjøttet (kuttet i mindre biter).
  • La det hele småputre noen minutter før du smaker til med salt og pepper (ev. også med litt frisk timian).
  • Har du kålrabistappe igjen fra pinnekjøttmiddagen, kan du bruke den til å jevne suppen. Bruk én spiseskje om gangen til du oppnår den tykkelsen du ønsker.

Oppskriften er fra boka "Restekjærlighet - Den store restematkokeboka".