Røkelaks
Røyking av fisk er en flere tusen år gammel metode for å øke holdbarheten på særlig fet fisk, som laks, sik, sild, makrell og ørret. I Norge er laks den helt klart mest solgte røykte fisken, fullstappet som den er av sunt fett og lukten av urmenneskene i oss, samlet rundt bålet.
Tips
Har du fått en helside og vet du ikke kommer til å spise opp alt den neste uka, kan du fint fryse ned resten. Husk på at fettet i laksen vil harskne, så ikke ha den i fryseren mer enn to–tre måneder.
Ikke så rart at røkelaks har blitt obligatorisk på selveste nasjonaldagen og den erketypiske matgaven man har med seg til venner i utlandet.
Holdbarhet
Varmrøyking konserverer best, fordi de fleste bakteriene dør av den høye temperaturen som er på over 60 °C. Ved kaldrøyking er temperaturen nærmere 30 °C og røykingen tar mye lengre tid. Enkelte, men nokså få, bakterier vil bli drept, mens noen dør av fenoler i røyken. Samtidig dannes en antibakteriell hinne rundt fisken som bremser bakterienes vekst og aktivitet. Kaldrøkt fisk er som regel også saltet for å øke holdbarheten.
Som regel er røkelaksen vakuumpakket, og hvis den ligger uåpnet i kjøleskapet, vil den holde fint i flere dager, kanskje opptil et par uker etter utløpsdatoen. Røykingen vil bremse bakterieinfeksjon, men den vil ikke stanse den helt. Før eller senere vil den lukte tydelig surt og råttent. Denne sure lukten vil være litt kamuflert av røyklukten, så bruk nesa nøye.
Når du først har åpnet pakken, vil fisken være spiselig i minst en uke. Tilgangen til oksygen vil fremskynde bakterieveksten, og fisken kan bli dårlig før utløpsdatoen, særlig om den blir liggende lenge ute på frokostbordet og så plassert i kjøleskapet igjen. Kjenn etter sur lukt og smak.
Gravide og personer med nedsatt immunforsvar bør spise røkt fisk så fersk som mulig.
Oppbevaring
0 til 4 °C.
Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".