Middagsrester
Det er ikke så lett å snakke om «middag» som én type matvare, men det som står her gjelder for de fleste retter bestående av kjøtt, fisk og grønnsaker, og som har blitt skikkelig stekt eller kokt. Rester etter middagen er det vi kaster aller mest av, enten rett fra tallerkenen eller gryten. Det kan også være rester vi har hatt i kjøleskapet og forsøksvis tatt vare på. Hvis vi reduserer kasting av middagsrester, vil det ha stor betydning.
Tips
Prioriter å rydde bort restene før du tar oppvasken. Riktig porsjonering, både når du lager maten og når du forsyner deg, fører til at det blir mindre til overs og at det er lettere å ta vare på det som er igjen. Lag gjerne en ny rett ut av restene dine, særlig hvis resten er liten kan den med fordel brukes i en annen rett eller som del av en buffet.
Holdbarhet
Generelt er alle rester etter måltider lett bedervelige. Det betyr at mikroorganismer trives godt i maten, og etter noen dager vil de ha formert seg i så stor grad og begynt å bederve maten slik at du skal være litt forsiktig. Det som virkelig hjelper mikroorganismene på vei, er om du i første omgang ikke har varmet opp maten din skikkelig, og om maten får stå lenge på kjøkkenbenken og kjøle seg langsomt ned før du setter den i kjøleskapet. Da vil den kunne bli dårlig i løpet av kort tid.
I motsatt fall vil skikkelig oppvarming ta livet av det aller meste av bakterier. Hvis du også passer på å kjøle maten raskt ned til romtemperatur og deretter får den inn i kjøleskapet rimelig raskt i en tett beholder, vil du forlenge restematens holdbarhet med flere dager. Med optimal behandling vil i hvert fall gryteretter, supper og grønnsaksformer kunne holde fint i opptil en uke. Kjøtt og fisk holder kortere.
Bakterievekst gir ofte en sur lukt. Maten ser neppe særlig tiltalende ut etter fire–fem dager, men om den lukter og smaker helt normalt, er det bare å spise – så lenge du ikke lot den stå lenge eller over natta på kjøkkenbenken før du satte den inn i kjøleskapet. Er den muggen eller lukter påfallende surt, skal den kastes.
Ofte sies det at restemat alltid må varmes godt opp før den spises. Det gjelder slett ikke alltid. Er maten godt varmebehandlet i første omgang og satt i kjøleskapet så fort den ble kjølt ned til romtemperatur, er det ikke noe problem. Da kan du med god samvittighet spise pizzaen kald rett fra kjøleskapet, eller ta med deg pasta i lunsjboksen uten å varme den opp. Er du derimot litt usikker på hvor lenge maten ble stående på bordet under middagen, eller hvor mange dager kjelen egentlig har stått i kjøleskapet, kan du varme maten skikkelig opp, til minst 70 °C.
Oppbevaring
Kjøles raskt ned og settes i kjøleskap på under 4 °C.
Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".