Kylling

Kylling er magert kjøtt med sunt fett, enkelt og godt, og lett å kombinere med alt tenkelig tilbehør. Det er slett ikke merkelig at det er den matvaren som har økt mest i popularitet i Norge de siste tiårene. På verdensbasis er den også det mest spiste kjøttet, da inkludert høna, som vi har sluttet å spise i Norge. 

Foto: Colin Eick

Tips

Husk at all vakuumpakket mat lukter når du åpner pakningen. Det betyr ikke nødvendigvis at den er dårlig. La åpnet pakning lufte seg litt på kjøkkenbenken før du lukter på den igjen. Vær nøye med å rengjøre fjel, kniv og hender når du tilbereder kylling.

Holdbarhet

Kylling er lettbedervelig. På fileten du har i kjøleskapet, er det en masse bakterier. Slakteprosessen er nemlig i mye mindre grad steril enn for storfe, blant annet fordi skinnet ikke fjernes, men vaskes. De fleste av bakteriene er nokså ufarlige, sammenliknet med Campylobacter og salmonella som er vanlig i utlandet, og som bederver kjøttet uten at det er mulig å lukte det. I Norge fins salmonella nesten utelukkende blant ville småfugler og pinnsvin, ikke blant kylling og høns i matindustrien. Campylobacter er derimot mer utbredt, men all norsk kylling testes ved hjelp av avføringsprøver, slik at det ikke blir solgt infiserte individer.

Den multiresistente bakterien ESBL gir ikke matforgiftninger og er strengt tatt ikke direkte farlig for deg som individ, men svært uheldig for folkehelsa. Sprer den seg, kan den gjøre at flere og flere sykdomsbakterier tåler antibiotika. Det er derfor du skal være spesielt nøye med rensligheten når du tilbereder kylling. Vask hendene, fjøl og kniv godt med såpe før du tar på eller bruker utstyret til noe annet. All kylling skal varmes til 70 °C, slik at så godt som alle bakteriene dør.

I vårt perspektiv, altså om du skal kaste eller spise kyllingfileten, er det normalt de andre og snillere bakteriene som er bekymringen, først og fremst forråtnelsesbakterier. Har det blitt for mange av dem, fordi kjøttet har ligget for lenge over datoen eller blitt lagret for varmt, vil det lukte tydelig råttent, også etter at du har latt fileten ligge og lufte seg på kjøkkenbenken i en halvtimes tid. Dette bør du nemlig gjøre, for det er helt vanlig at pakken lukter syrlig og litt promp med en gang du åpner den. Det skyldes melkesyrebakterier som har overlevd i det oksygenfrie miljøet i emballasjen og laget denne uvennlige duften, men det er ikke farlig. Fortsetter kyllingen å lukte vondt etter god tids lufting, bør den ikke spises.

Bakteriene er bare på overflaten av kjøttet. Hel fugl holder lengre enn filet eller lår, som holder lengre enn strimlet eller kvernet kyllingkjøtt. Generelt skal du ta datomerkingen «siste forbruksdag» ganske så bokstavelig når det gjelder kylling, spesielt om maten skal serveres til sårbare grupper som gravide eller folk med nedsatt immunforsvar.

Oppbevaring

1 til 4°C.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".