Kjøttpålegg
Kokt skinke er eksempelet her, men mer eller mindre det samme vil gjelde mange andre kjøttpålegg som er lettsaltet og kokt eller ovnsbakt, som servelat, kjøttruller, pastrami, roastbeef og skinkestek.
Tips
Hvis du legger en åpnet pakke med kjøttpålegg i en tett boks, vil den holde lenger enn om du bare legger pakken rett i kjøleskapet. Det kan være lurt å ha en egen boks i kjøleskapet der du samler alt pålegg, så har du bedre oversikt.
Holdbarhet
Ved koking eller steking av pålegget har det meste av bakterier og muggsopp blitt borte, men uansett hvor nøye produsentene er med renhold, vil skinken nødvendigvis tilføres nye mikroorganismer når den skjæres i skiver og pakkes. Det er vanlig å gasse pakkene med CO2, men dette tar verken livet av bakterier eller muggsopp, det gjør bare livet surt for dem slik at de ikke får gjort jobben sin så effektivt. Konsekvensen er nokså god holdbarhet mens pakken ennå er lukket, som regel tre uker. På grunn av gassen i pakken vil den gjerne lukte snodig, strengt tatt litt promp, med en gang den åpnes. Dette er helt normalt og ufarlig. La den lufte seg en stund, og kjenn etter om den fortsatt lukter surt.
Pakken vil være merket med siste forbruksdag, som angir hvor lenge produsenten kan garantere at det ikke har vært nok mikrobiell aktivitet til å produsere en farlig mengde giftstoffer. Hvis du åpner pakken etter denne datoen, må du regne med en viss risiko ved å spise skinka. Er den muggen, skal du utvilsomt la være.
Når skinkepakken er åpnet, selv om det er lenge til siste forbruksdag, vil den ikke holde seg mye mer enn en ukes tid. Ligger den mye ute på frokostbordet, og blir tatt på med skitne fingre, reduseres holdbarheten enda mer. Følg med. Du vil kunne se at den blir gråere og mer slimete i overflaten. Så lenge den ikke mugner eller begynner å lukte surt, kan du fint spise.
Hel kokt skinke (og annet helt kjøttpålegg) vil holde lengre enn ferdigskivet, også etter at du har åpnet pakken, fordi det kun er på overflaten det er bakterier og muggsopp, ikke inne i kjøttet. Likevel kan mikroorganismene på overflaten produsere giftstoffer som sprer seg i hele kjøttstykket, så ikke spis den lenge etter datostempelet om du kan se mugg eller den lukter påfallende surt.
Generelt kan kjøttpålegg som har gått ut på dato, være risikabelt å spise, særlig for sårbare grupper som gravide eller folk med nedsatt immunforsvar.
Oppbevaring
1 til 4 °C. Pass på at pålegget er godt pakket inn i plast når det ligger i kjøleskapet. Ikke oppbevar pålegg fra forskjellige pakninger med ulik datomerking sammen. Da vil det pålegget som er eldst, påvirke de ferskeste og forkorte holdbarheten deres.
Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".