Juice

Fra å være dels eksotisk (les: appelsinjuice) og dels sesongbasert (les: eplejuice) har juicen blitt en selvsagt og svært velsmakende del av frokostbordet. Selv de enkleste billigkjedene har flere hyllemeter med ulike typer juice.

Foto: Colin Eick

Nå er det ikke sikkert det er utelukkende bra for helsa vår. Juice er nemlig mindre sunt enn frukten den er presset av, fordi fibrene og mye av vitaminene ikke blir med i kartongen. Sliter du med overvekt, skal du i hvert fall være forsiktig: Eplejuice inneholder omtrent akkurat like mye sukker som Coca-Cola.

Holdbarhet

Det er stor forskjell på juicene du får i butikken. Noen er pasteuriserte og tilsatt godt med konserveringsmidler og holder i månedsvis eller flere år i romtemperatur. Andre er kun lett pasteurisert, må stå i kjøleskapet og holder kortere, mens atter andre er helt ferske og uten tilsetningsstoffer og har enda kortere holdbarhet. Her vil datomerkingen gi deg en pekepinn. Det som er felles for all juice, er at den stort sett holder lengre, og i noen tilfeller mye lengre, enn datoen på kartongen. Juice er merket med "best før".

Etter at juicen er åpnet, reduseres holdbarheten, også på juice som er pasteurisert og konservert med tilsetningsstoffer. Noen produsenter oppgir fire–fem dager, andre en uke. Som regel holder den lengre enn det om den oppbevares i kjøleskap og ikke står for mye fremme på frokostbordet. Det som vanligvis inntreffer, er at juicen blir infisert med gjærsopp (i upasteurisert juice er det allerede gjær naturlig, så her kan gjæringen skje også om kartongen er uåpnet). Det er trygt å drikke gjæret juice, men sjelden særlig godt. Den vil både lukte og smake gjær og litt beskt. Ofte vil den prikke på tunga, fordi gjærsoppen produserer karbondioksid.

Oppbevaring

Ha juicen i kjøleskapet på 4 ºC.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".