Gulrot
Denne svært allsidige grønnsaken har ikke blitt dyrket i Norge mer enn 350 år, men har rukket å bli en av de fem mest solgte (i tillegg til løk, salat, hodekål og tomat).
Tips
Skyll gulrøttene godt før du skreller dem, og ta vare på skrellet i fryseren. Perfekt til kraft. Strengt tatt holder det å skylle gulrøttene godt og spise skallet. Der ligger det mye vitaminer. Hvis gulrøttene er slappe og triste, men ikke angrepet av mugg eller råte, kan de fortsatt brukes til kraft eller rotmos, og du kan rive dem i brøddeigen eller gulrotkaken.
Den noe alarmerende, men også appetittvekkende oransje fargen kommer av betakaroten, som det er spesielt mye av i gulrot og som omdannes til vitamin A i kroppen vår. Det er bra for hud og syn. Gulroten kan spises like fint rå som stekt som kokt.
Holdbarhet
Idet gulrøttene dras opp av jorda, som holder dem fuktige og beskyttet, er de ganske utsatt for uttørking, men også for angrep av mugg og råte. Gulrøtter mister fuktighet ti ganger raskere enn poteter på grunn av sitt tynne skall. Riktig lagret er de imidlertid holdbare i flere måneder.
Fra jordet, sortering og mellomlagring vil gulrøttene ha med seg en rekke mikroorganismer, både sopp og bakterier. Hvis disse får gode vekstforhold, som betyr fuktig og romtemperert, vil de formere seg og skade gulrøttene. Dette vil du lett oppdage som råte eller mugg. Ettersom gulrotkjøttet er så hardt, vil det ta tid før dette sprer seg utover i hele grønnsaken. Du kan derfor trygt skjære bort den delen av gulroten som er muggen eller råtebefengt, og bruke resten, så lenge denne er hard og frisk i farge og lukt. Det er ikke farlig å spise det grønne på gulroten.
Oppbevaring
Gulrot skal lagres kaldt, mellom 0 og 4 °C. Luftfuktigheten er viktig, men vanskelig å få perfekt, ettersom gulroten skal ha det fuktig, men samtidig med en moderat luftgjennomstrømning for å hindre mugg og råte. Best er originalemballasjen i perforert plast.
Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".