Frø, nøtter og tørket frukt

Nøtter og frø er en svært rik kilde til gode næringsstoffer som protein, sunt fett, kostfiber, mineraler og enkelte vitaminer. I botanisk forstand slurver vi litt i dagligtalen når vi snakker om nøtter og frø.

Foto: Colin Eick

Oksidasjonen skjer raskere i høy temperatur og lys, så det lønner seg å oppbevare nøtter og frø kjølig, tett og mørkt. Kjøleskap er faktisk å foretrekke fremfor romtemperatur.

Det er nemlig slik at peanøtter, mandler, cashewnøtter, paranøtter og pistasjnøtter strengt tatt er frø. Ekte nøtter som kastanjer, hasselnøtter og valnøtter, har mye hardere skall som ikke åpner seg for å slippe ut frøene. I praksis betyr distinksjonen lite. Nøtter og frø oppfører seg nokså likt på kjøkkenet og har mange av de samme næringsstoffene.

Holdbarhet

Generelt har nøtter og frø svært god holdbarhet. Nøtter som fortsatt ligger inni skallene sine, kan holde i flere år, mens skrelte nøtter i lukkede poser holder fint i minst et halvt år, gjerne mye lengre. Så fort nøttene kommer i kontakt med luft, vil de harskne raskere. Alle frø og nøtter inneholder mye umettede fettsyrer som lett oksiderer. Dette er ikke farlig, men skaper en vond lukt og smak. Oksidasjonen skjer raskere i høy temperatur og lys, så det lønner seg å oppbevare nøtter og frø kjølig, tett og mørkt. Malte eller knuste nøtter har dårligere holdbarhet enn hele.

Et problem med mange nøtter, og også tørket frukt som rosiner, er mugg. Produktene tørkes og utsettes ikke for varmebehandling som ville tatt livet av muggsoppene. Sjansen er derfor stor for at det er muggsopp i nøtter, frø og tørket frukt. Det er ikke muggen i seg selv som er farligst, det er mykotoksinene muggsoppen produserer og som sprer seg innover i maten, som er skadelig om du får i deg for mye. På annen frukt og grønt vil du lett se muggen, det er ikke alltid tilfelle med frø, nøtter og tørket frukt. Mattilsynet overvåker produktene og tar målinger for å sørge for at de ikke overskrider grenseverdiene, så du kan trygt fortsette å spise denne næringsrike maten. Barn under tre år skal imidlertid helst ikke spise mer enn 3–4 små rosinesker i uka. Ser du mugg på eller inni nøtter, skal de kastes.

Oppbevaring

Kjølig, mørkt og tett. Har du et kjølig spiskammer, fungerer det bra. Kjøleskap er faktisk bedre enn romtemperatur.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".