Eple
Fristende som det er, dette duggfriske og solmodne eplet, er det kanskje ikke rart at det har fått en så sentral plass i vår kulturhistorie, med Eva, Adam og Newton i kjente biroller. Det er neppe mye kunnskap i epler, heller ikke mer enn middels med mineraler og vitaminer, men mye energi og fiber.
Tips
Har du et kjølig rom, kan du ha epler i trekasser i månedsvis. Plasser dem med stilken opp. Følg med så du kan fjerne epler som er i ferd med å råtne. Epler som er på kanten, men ikke mugne eller råtne, kan du bruke til kaker, smoothie, coleslaw, juice eller hjemmelaget sider.
Holdbarhet
Det er nokså stor forskjell på epletypene. Noen, som Granny Smith, kan holde seg fint i et helt år, med optimal høsting og lagring. Vanlige butikkepler som Aroma og Gravenstein vil holde fint i et par måneder i kjøleskap. På kjøkkenbenken reduseres holdbarheten til et par uker, enda kortere om de ligger inntil andre etylengassproduserende frukt som tomat eller banan.
Etter hvert som eplene lagres, vil de sakte, men sikkert tørke ut. Vann fordamper gjennom skallet. Eplene blir rynkete, fargen endres, og selve fruktkjøttet vil få en litt annen konsistens, men også bli søtere. Dette er på ingen måte farlig. Om du syns eplene ikke er delikate i denne tilstanden, kan du fint bruke dem i matlaging.
Epler uten stilk råtner raskere. De påvirker også hverandres modning, så hvis ett eple er i ferd med å råtne, vil de andre følge etter om du ikke fjerner dette. Epleskallet beskytter eplene mot angrep fra bakterier og sopp, så dersom du oppdager epler med rift i skallet eller små myke flekker, bruk disse først. Disse flekkene er ikke farlige. Dersom eplene derimot har fått råtne, brune områder eller blitt mugne, må de dessverre kastes. Selv om du skjærer bort de ødelagte delene, kan giftstoffene bakteriene og soppene produserer, ha spredt seg i hele frukten.
Oppbevaring
1 til 5 °C. Helst i plast, som beskytter mot uttørking.
Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".