Brød

«Vårt daglige brød» heter det, og det er heller ikke langt fra sannheten. I hvert fall ikke her til lands. Vi nordmenn simpelthen elsker brød, og til tross for lavkarbo- og paleodietter fins det knapt et frokostbord uten. 

Foto: Colin Eick

Tips

Tørt brød blir som nytt om du fukter det og varmer det en kort stund på 100 °C i stekeovnen. Frys ned halve brødet om du ikke tror du rekker å spise det før det blir tørt. Bruk brødristeren din, enten til brød som har blitt litt tørt eller til brød du har frosset ned i skiver. Du kan også bruke tørt brød til krutonger, arme riddere eller brødpudding.

Brødet har gått hånd i hånd med utviklingen av jordbrukssamfunnet og vår moderne sivilisasjon, og det har gitt oss høyt verdsatt næring, det vil si først og fremst energi i form av stivelse som kroppen vår omgjør til sukker, og som igjen omdannes og lagres som fett dersom vi ikke bruker mer energi enn vi spiser.

Holdbarhet

Den selvsamme stivelsen er populær mat for flere. Mikroorganismer, og særlig muggsopp, trives godt i brød. Er det fuktig rundt brødet, slik som i en plastpose, har den det enda bedre. I motsatt fall, om brødet tørker helt ut, vil ikke soppen vokse. Det er lett å oppdage om brødet har begynt å mugne. Muggen har gjerne grønn eller blågrønn farge, med lysere partier i kantene. Hvis du ser slik mugg, kan du være sikker på at det er sporer i mesteparten av brødet. I tillegg vil soppen med stor sikkerhet ha produsert mykotoksiner som kan være helseskadelige. Muggent brød må kastes.

En kanskje vanligere grunn til at brød kastes, er imidlertid ikke at det blir ødelagt, men at det blir litt tørt og ikke så saftig som vi liker det. Så lenge brødet ikke oppbevares i plast, vil det nødvendigvis tørke ut. Her er det imidlertid store forskjeller. Jo grovere brød, jo bedre holder det på fuktigheten. Mørkt dansk rugbrød kan holde i månedsvis i plast i kjøleskapet, mens loff blir tørt til dagen etter i papirpose i brødboksen. Surdeigsbrød holder bedre på fuktigheten enn konvensjonelt gjærbakt brød. Uansett, tørt brød er selvsagt ikke farlig å spise.

Oppbevaring

For å unngå mugg er det best å oppbevare brød i papirpose i en brødboks. Mørkt rugbrød kan oppbevares i plast i kjøleskapet. Nedfryst brød har tilnærmet ubegrenset holdbarhet, men fettet fra kornet vil gradvis harskne og gå ut over smaken.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".