Mer kål
Blomkål, kålrot, grønnkål og rosenkål er alle arter i den enorme kålfamilien. De er mer ulike enn like, men omtales for enkelhets skyld samlet her.
Tips
Ikke kast stilk og blader på blomkålen. De er næringsrike og spiselige, men trenger lengre koking.
Holdbarhet
Kålrot har svært lang holdbarhet. Den kan ligge i månedsvis i kjøleskapet. Om den i det hele tatt blir dårlig, skyldes det som regel uttørking. Da kan du skjære bort de tørre områdene og bruke resten. Det skal mye til for at råtebakterier eller muggsopp lager særlig skade på en kålrot, men dersom det skjer, kan du trygt skjære bort det skadde området med en margin på omtrent en centimeter.
Både blomkål og rosenkål er lagringsdyktige, også om de er pakket i plast, og holder fint en måneds tid i kjøleskapet. Begge kan bli brune etter en viss tid. Hvis rosenkålbladene ser brune ut fordi de visner, er det bare å rive av de brune bladene og bruke resten. Om det brune derimot likner mer på råte eller mugg, kaster du de rosenkålene som er angrepet og bruker de andre.
Blomkål har en tendens til å få brune flekker. Dette skyldes som regel litt hardhendt behandling eller at den har fått for lite næring ute på jordet. Da er det ikke farlig. Du kan skjære bort de brune flekkene om du syns det er ekkelt. Blomkålen kan også bli brun fordi den er angrepet av eggsporesopper, og vil i så fall også få en mykere konsistens i de skadede områdene. Skjær bort det brune med minst en centimeters margin, og bruk resten.
Bladkål, som grønnkål, har nokså dårlig holdbarhet. De blir fort visne og brune, og kan også lett begynne å råtne. Tørr og vissen grønnkål er selvsagt ikke farlig. Den kan fortsatt brukes i sauser og supper, men er kanskje ikke så delikat i salater eller som stekt tilbehør. Råtne deler av grønnkålen kan du skjære vekk med god margin.
Oppbevaring
Alle disse kåltypene skal oppbevares i kaldt kjøleskap, gjerne pakket inn i plast.
Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".