Asparges

Grønnsakenes konge kalles den, og med god grunn. Smaken er himmelsk, den ser staselig ut, og næringsinnholdet er høyt, særlig av folat og jern.

Foto: Colin Eick

Tips

Tørr og trist asparges kan fortsatt brukes. Kutt den i små biter og ha den i supper eller gryteretter. Avskjær fra asparges gir god kraft.

Holdbarhet

Asparges er lite holdbar, og det lønner seg å bruke den så fort som mulig. Ofte skal du kanskje bare bruke halvparten av en bunt. Legg resten i kjøleskapet, så holder den i hvert fall en ukes tid. 

Det er svært liten sjanse for at aspargesen vil råtne eller bli utsatt for mugg. Innen den tid vil den ha blitt misfarget, uttørket og skrumpet sammen til noen skikkelig triste kvister. Som regel er dette grunnen til at vi kaster den. Det beste er selvsagt å unngå at den blir ødelagt. Men det er slett ikke farlig å spise den selv om den er tørr og trist. Brekk av de mest skadde delene, og bruk resten.

Råvarene i Brukopp-leksikonet er hentet fra boken "Kunsten å ikke kaste mat".