Tilpass tilbehøret
Ofte er det mange små grep som gjør at spisesteder reduserer matsvinnet. Det er mye snakk om utvalg og mengde retter på menyen, men det er også viktig å tenke gjennom hvilket tilbehør man tilbyr til rettene og kommunikasjon med gjestene om hva de ønsker.
![](/imager/images/15227/thabang-05ScOeZqjl8-unsplash_7ce9b8c7a96512b1a1a312ddfd5ca631.jpg 750w, /imager/images/15227/thabang-05ScOeZqjl8-unsplash_2b2d56e812cc3f5382f185676299de96.jpg 1000w, /imager/images/15227/thabang-05ScOeZqjl8-unsplash_1d4d1ff701bab91bba450acb96c17d70.jpg 1250w, /imager/images/15227/thabang-05ScOeZqjl8-unsplash_16556ef2be93ae6d42426d3ac210656b.jpg 1500w, /imager/images/15227/thabang-05ScOeZqjl8-unsplash_705275f3ce27099c73516db25e869eb3.jpg 1750w, /imager/images/15227/thabang-05ScOeZqjl8-unsplash_8473bffbb9c92b6bd41eb06a4ca8cedf.jpg 2000w)
Tips til tiltak
Vurder størrelsen på tilbehøret
La gjesten velge mellom ulike tilbehør
Oppfordre gjesten til å be om mer tilbehør hvis tomt
Spør om gjesten ønsker brød før maten
De fleste retter på spisestedene kommer med et utvalg av tilbehør som poteter i ulike varianter, ris, sauser og ulike grønnsaker. Stadig flere spisesteder gir gjestene mulighet til å velge, men fremdeles er det mange retter som kommer med standard tilbehør. Det er viktig å kommunisere med gjestene om hva de ønsker og hvor mye, kanskje bør man vurdere å gå ned på mengden tilbehør og heller tilby påfyll av dipper og sauser, ris og poteter.
Det har nærmest blitt en bransjestandard å sette ut brød mens gjestene venter på maten. Ofte ender brødkurven med å stå urørt og restauranter ender med å kaste store mengder brød hver dag. Dette kan løses så enkelt som å spørre gjestene om de ønsker brød mens de venter Det er også mulig å sette ut mindre mengde brød, og heller oppfordre gjesten til å be om mer. Det er synd om gjesten skulle bli mett allerede før hovedretten blir servert.