Anbefalte tiltak fra EU
EU har en egen matsvinnplattformen for medlemslandene og utvalgte fagmiljøer, og som ledd i arbeidet har over 70 organisasjoner og eksperter kommet frem til et sett med anbefalte tiltak for serveringsbransjen som vil ha effekt både for lønnsomhet og på klima- og miljø for den enkelte virksomhet og for bransjen samlet.
Tips til tiltak
Felles løsninger for innsamling/salg av små mengder mat:
- Frem utviklingen av teknologiske løsninger for salg av overskuddsmat som Too Good To Go.
- Oppfordre til tiltak for å redistribuere overskuddsmat til Matsentralene i Norge.
Gjestenes adferd og holdninger:
- Kommuniser med gjestene om porsjonsstørrelser, menyvalg etc. på ulike kontaktflater
- Bruk nudging til å hjelpe gjestene til riktige valg av retter, størrelser på porsjon etc.
- Be gjesten betale for maten via vekt, vurder gebyrer for tallerkenrester for spesielt "Spis så mye du vil buffeter"
- Åpne for at gjesten kan bestille mindre porsjon eller at porsjonen deles mellom to gjester
- Kommunikasjonskampanjer for å synliggjøre serveringsstedets matsvinnarbeid og involvering av gjest
- Tilby gjesten uoppfordret «goodiebag» for å ta med rester hjem
- Gjennomgå praksis for matutbud gjennom åpningstiden og reduser utbudet inn mot stengetid eller i perioder med lav etterspørsel
Alle de anbefalte tiltakene fra EU har til felles at de vil bidra til å nå flere av FNs bærekraftmål mot 2030. Hovedfokus for tiltakene er å forebygge at matsvinn oppstår i hvert ledd av verdikjeden i tillegg til å finne best mulig utnyttelse av matsvinnet når det først har oppstått i tråd med avfallshierarkiet eller også Matvetts ressurspyramide. Tiltakene som beskrives adresserer både myndigheter og virksomheter og de som krever samarbeid på tvers.
Eksempler på områder for anbefalte tiltak som berører serveringsbransjen er:
- Felles løsninger for salg/innsamling av små mengder mat, som Too Good To Go og donasjon
- Gjestenes adferd og holdninger
Tiltakene er integrert i EUs langsiktige "Farm to fork"–strategi, som ledd i å nå målene om sirkulær økonomi og bærekraftige matsystemer. Det er spesielt innføring av rapportering fra medlemsland på matsvinn og bindende reduksjonsmål som trekkes frem i strategien. I tillegg er revidering og videreutvikling av regelverket på holdbarhetsmerking og riktigere bruk og bedre forståelse av "siste forbruksdag" i verdikjeden for mat og hos forbruker, viktige elementer.
Finn mer informasjon i rapporten fra EU her