Det forplikter å ha Norges største frokostbuffet
Scandic Nidelven i Trondheim har redusert matsvinnet sitt med 31 prosent i 2018 og vinner samtidig kåringen om å servere Norges beste hotellfrokost år etter år. Dette krever et rikholdig utvalg på buffeten og det er ingen hemmelighet at det oppstår mye matsvinn fra denne type matservering, så da er det viktig å tenke smart og kommunisere riktig med gjestene.
Scandic Hotels satte ekstra fokus på matsvinn i 2011, og har siden den gang veid og målt maten som kastes og gjennomført ulike tiltak for å bevisstgjøre de ansatte og redusere matsvinnet på hotellene. Særlig har Scandic Nidelven oppnådd gode resultater det siste året som deltaker i KuttMatsvinn2020.
″Nidelven er i en litt spesiell situasjon ved å ha Norges beste frokost. Det er viktig å sørge for at alle ansatte på jobb også er bevisste på å unngå matsvinn, ved å fylle på og porsjonere underveis og samtidig passe på at alt ser innbydende og delikat ut.″Espen Teigseth, F&B Manager, Scandic Nidelven
Gjennomførte forebyggingstiltak
- Bevisstgjøring av de ansatte
- Veiing av alt matsvinn ved hjelp av Winnows-måleverktøy og definert forskjell på matsvinn og matavfall
- Skilting ved heiser og i buffetområdet: «Spis så mye du vil, men forsyn deg gjerne flere ganger»
- Mindre tallerkener for å begrense hva gjesten får med seg per tur
- Betjente «carving stasjoner» på buffetområdet, der maten blir porsjonert og skjært opp for bedre kontroll på oppbevaring og gjenbruk
- Mindre mengde mat på fatene og hyppig påfyll
Gjennomførte reduksjonstiltak
- Salg av overskuddsmat via Too Good To Go og egne frokostpakker
- Eget brødutsalg som er populært blant lokalbefolkningen
- Mye mat fra frokostbuffeten benyttes til lunsj og personalmat