Nytt forskningsprosjekt på matsvinn
Samfunnsansvar og bærekraftig utvikling i matbransjen handler ofte om å kutte matsvinn. Alle er enige om at det er viktig å kaste mindre mat, men det er fremdeles mange ubesvarte spørsmål med tanke på hvilke verktøy og virkemidler som er mest effektive og hvilke tiltak i virksomhetene som bør prioriteres og oppskaleres. BREAD er et treårig forskningsprosjekt som søker å finne effektive løsninger for norsk matbransje samtidig som det tas hensyn til globale utfordringer som klimaendringer, ressursknapphet og matsikkerhet.
![](/imager/images/1925/nature-3289812_1920_8099abceef563f493530f84ebdab34b0.jpg 750w, /imager/images/1925/nature-3289812_1920_97e1bff1112ca62c6eb5fd8550aa32a5.jpg 1000w, /imager/images/1925/nature-3289812_1920_70a3db3a86cb6154fffec0c08faa08ae.jpg 1250w, /imager/images/1925/nature-3289812_1920_c581e48e25d5d326b7f84977f1ef2db4.jpg 1500w, /imager/images/1925/nature-3289812_1920_158cbf0299559eb34e0ea0f8c075790e.jpg 1750w, /imager/images/1925/nature-3289812_1920_a3ecfe164196bb2f3f1d244be5ac2602.jpg 2000w)
BREAD (Building REsponsibility And Developing Innovative Strategies for Tackling Food Waste) er ledet av Senter for Teknologi, Innovasjon og Kultur på Universitetet i Oslo, i samarbeid med Østfoldforskning, Universitetet i Pisa og Matvett.
Ny innsikt gjennom ansvarlig innovasjon (RRI)
Prosjektet benytter RRI (responsible research and innovation) som tilnærmingsmetode, der hensikten er å få innsikt i hvordan bransjen jobber med innovasjonsprosesser og om disse tar hensyn til mulige konsekvenser for miljø og samfunn. Dette kan gjøres ved å kartlegge samfunnets forventninger og bekymringer knyttet til nye tiltak og produkter, slik at man om nødvendig kan endre kurs i en tidlig fase.
Målet med prosjektet er å utforme mer effektive og ambisiøse strategier for hvordan vi skal nå halveringsmålet i bransjeavtalen i tråd med FNs bærekraftmål 12.3, gjennom å utforske hvordan det jobbes med matsvinn både politisk, i matbransjen og i interaksjon med forbrukerne. Målet er å avdekke innovasjonspotensial og definere gode praksiser på tvers av bedrifter og land.
Fire arbeidspakker
BREAD skal utforske hvordan det jobbes med matsvinn på tre nivåer, gjennom ulike problemstillinger i form av arbeidspakker:
- Politisk nivå: Undersøke hvordan erfaringer fra ulike måter å organisere og regulere matsvinnarbeidet i Europa på kan forsterke ansvarlig innovasjon i matbransjen i Norge
- Matbransjen: Avdekke beste praksis for ansvarlig innovasjon og samfunnsansvar innenfor ulike bedrifters matsvinnarbeid og se hvordan disse tiltakene kan oppskaleres for å ta ut et større potensial i bransjen
- Forbruker: Arbeidspakken ønsker å se nærmere på hvordan forbrukerne kan involveres i innovasjonsarbeidet for å oppnå matsvinnreduksjon
I tillegg består BREAD av en fjerde arbeidspakke med fokus på læring på tvers av de tre ulike nivåene, som sammen skal sikre erfaringsutveksling og inspirere til mindre matsvinn.