KuttMatsvinn-pris til fremtidens kokker
For tredje år på rad ble KuttMatsvinn-prisen utdelt på Asko Norgescup. Prisen er et resultat av samarbeidet mellom Matvett, ASKO Servering og Norske Kokkers Landsforening for å sette matsvinn enda høyere på agendaen og vise hvor viktig det er å få med fremtidens kokker og servitører i denne kampen. Prisen går til laget som utnyttet råvarene best og produserte minst mulig matsvinn. I 2024 ble KuttMatsvinn-prisen også tildelt deltakere i TINE Matcup og NM i kokkekunst for første gang.
Beregninger viser at matsvinnet i serveringsbransjen utgjør rundt 14 100 tonn. Det representerer en økonomisk verdi på ca. 870.000 millioner kroner. I tillegg har dette også en svært høy klimakostnad. Omregnet tilsvarer matsvinnet nær 51 200 tonn med CO2 ekvivalenter eller sagt på en annen måte; utslippet fra en dieselbil som kjører en distanse tilsvarende jordens omkrets hele 10 000 ganger. For 900 millioner kroner kunne bransjen lønnet 5334 lærlinger i et helt år. Det er altså mange gode grunner for å bekjempe matsvinnet, både økonomisk og miljømessig. Derfor er det så viktig at unge kokker er bevisste og gjør aktive grep for å unngå å kaste mat.
Med «KuttMatsvinn-prisen» ønsker Matvett, Norske Kokkers Landsforening (NKL) og ASKO Servering å bidra til økt engasjement rundt dette og det er gledelig å se at flere konkurranser nå har inkludert forebygging av matsvinn som en del av vurderingskriteriene som et viktig skritt i å bygge en bærekraftig fremtid for serveringsbransjen, der unge talenter kan lære å kutte matsvinn samtidig som de skaper innovative og smakfulle retter.
Asko Norgescup
For tredje år på rad ble KuttMatsvinn-prisen delt ut på Jåttå Videregående skole i Stavanger. Vinnerne ble NKL Trondheim med laget fra Le Bistro med Thorvald Gabestad Nørsett og Håkon Lie Knotten. Dette laget vant også 2.plass i Norgescupen samt pris for best samarbeid mellom servitør og kokk, og beviser at det er mulig å lage den beste maten uten å skape matsvinn. Du kan se alle tidligere vinnere nederst i saken.
Tine Matcup
I 2024 ble KuttMatsvinn-prisen utdelt på TINE Matcup for første gang i et samarbeid mellom TINE, NKL og Matvett. Prisen gikk til finalelaget som best utnyttet råvarene og produserte minst mulig matsvinn.
″Vi ser på hvordan man som kokk jobber for å redusere matsvinn. Vi deler derfor ut en egen pris for første gang i år, til det laget som har minst matsvinn. Det er viktig å ta vare på råvarene og alle ressursene når man lager mat.″Espen Wasenius, daglig leder i Norske Kokkers Landsforening (NKL)
Prisen ble delt ut 15. februar og vinnerne ble Kiona Fausto, Phakamas Pengkampang og Elin Hostoft Pettersen. De vant også 3.plass i TINE Matcup, og Phakamas Pengkampang fikk i tillegg den gjeve tittelen: «Årets kokkeelev».
Totalt hadde de seks lagene i finalen 14,4 kg matavfall (matavfall og matsvinn samlet) som gir et snitt på 2,5 kg per lag. Vinnerlaget hadde lite matsvinn i sitt avfall, totalt 1,2 kg. De viste i tillegg veldig god planlegging, ressursutnyttelse og alle matvarer som kunne brukes igjen ble tydelig merket på forskriftsmessig vis.
NM i Kokkekunst
I 2024 ble prisen også inkludert i NM i kokkekunst, som gikk av stabelen i Trondheim i september. Målet er å motivere faglærte kokker til å delta i konkurranser med høyt, faglig nivå og den enkelte deltaker får et personlig, høyt læringsutbytte, videreutvikling av sitt håndverk, bygger nyttige relasjoner og er en god ambassadør for sin arbeidsgiver og kokkeyrket.
Det var en utfordring å kåre en vinner med minst matsvinn, ettersom kvaliteten på arbeidet som ble presentert var så høy, og flere av bidragene utmerket seg på ulike områder.
Vinnerene ble Simen Johansen fra Augusta Arnesen, og medhjelper Knut Brottveit. De kom også på tredjeplass og vant ECOLABs hygienepris.
Beregning av matsvinn i konkurransene
Dommerne undersøkte matsvinnet fra de ulike lagene både fra tilberedningen på kjøkkenet, i restavfallet og matavfallet etter konkurransen for å vurdere hvem som hadde best råvareutnyttelse og viste god planlegging, og dermed hadde minst matsvinn. På kjøkkenet ble innholdet i kjøleskapet vurdert for å se om overskuddsvarer var fint pakket ned slik at det kunne brukes til andre formål og ved å gå gjennom matavfallet var det enkelt å se om det var god utnyttelse av råvarene eller om der var mye svinn.
Totalt hadde de seks lagene i finalen 14,4 kg matavfall (matavfall og matsvinn samlet) som gir et snitt på 2,5 kg per lag.
Vinnerlaget hadde lite matsvinn i sitt avfall, totalt 1,2 kg. De viste i tillegg veldig god planlegging, ressursutnyttelse og alle matvarer som kunne brukes igjen ble tydelig merket på forskriftsmessig vis.
Priskriteriene:
- Alle kokkelagene må skille tydelig mellom matsvinn og matavfall i konkurransen
- Matvarer som kan brukes igjen, må merkes tydelig og legges i lagets kjøleskap, sjekkes ved utvask av kjøkkenet
- Alt matavfall skal kastes i tildelte bøtter med BIO-POSER
- Matavfallet vil bli veiet ved konkurransens slutt i semifinalen og i finalen
Tidligere vinnere av ASKO Norgescup:
2023: Vinnerne ble NKL Jotunheimen med laget fra Vianvang og Brimibue med Synva Gjerde Knapstad, Mari Solem Brennhaugen. Knapstad og Brennhaugen vant også Norgescupen og beviser at det er mulig å lage den beste maten uten å skape matsvinn.
2022: Prisen ble delt ut første gang på ASKO Servering Norgescup på Jåttå Videregående skole i Stavanger og vinnerne var NKL Oslos lag 2, fra Statholdergaarden.