KuttMatsvinn-pris til fremtidens kokker

KuttMatsvinn-prisen er et resultat av samarbeidet mellom Matvett, ASKO Servering og Norske Kokkers Landsforening for å sette forebygging av matsvinn enda høyere på agendaen og vise hvor viktig det er å få med fremtidens kokker og servitører i denne kampen. Prisen går til laget som utnyttet råvarene best og produserte minst mulig matsvinn.

Vinnerne av KuttMatsvinn-prisen 2025 ble Statholdergaarden med Alexander Weigert og Ruben Iversen, her avbildet sammen med Marie Kleppe fra Matvett. FOTO: Sjo og Floyd

Beregninger fra 2023 viser at matsvinnet i serveringsbransjen utgjør rundt 17 000 tonn. Det representerer en økonomisk verdi på ca. 900.000 millioner kroner. I tillegg har dette også en svært høy klimakostnad. Omregnet tilsvarer matsvinnet nær 51 200 tonn CO2 ekvivalenter eller sagt på en annen måte; utslippet fra en dieselbil som kjører en distanse tilsvarende jordens omkrets hele 10 000 ganger. For 900 millioner kroner kunne bransjen lønnet 5334 lærlinger i et helt år.

Det er altså mange gode grunner til å bekjempe matsvinnet, både økonomisk og miljømessig. Derfor er det så viktig at unge kokker har et bevisst forhold til dette og gjør aktive grep for å unngå matsvinn. Med «KuttMatsvinn-prisen» ønsker Matvett, Norske Kokkers Landsforening (NKL) og ASKO Servering å bidra til økt engasjement og målet er på sikt å dele ut en slik tilleggspris i alle kokkekonkurranser.

Asko Norgescup

For fjerde år på rad ble KuttMatsvinn-prisen delt ut på Jåttå Videregående skole i Stavanger. Vinnerne var Alexander Weigert og Ruben Iversen fra Statholdergaarden. Du kan se alle tidligere vinnere nederst i saken.

Tine Matcup

For andre år ble KuttMatsvinn-prisen utdelt på TINE Matcup i et samarbeid mellom TINE, NKL og Matvett. Det er viktig at prisen blir inkludert i nye konkurranser for å oppmuntre til minst mulig matsvinn og bærekraftige matløsninger. Prisen gikk til finalelaget som best utnyttet råvarene og produserte minst mulig matsvinn. Vinnerne av KuttMatsvinn-prisen under TINE Matcup ble laget fra Glemmen Videregående skole.

Vinnerne av KuttMatsvinn-prisen under TINE Matcup ble laget fra Glemmen Videregående skole. FOTO: TINE
″Å vinne KuttMatsvinn-prisen henger høyt for oss på Glemmen. Vi jobber kontinuerlig på hele avdelingen for å kutte matsvinnet og sørge for best mulig råvareutnyttelse og vi er utrolig takknemlig og stolte over denne prisen.″

Sigrun Nergård, Glemmen videregående skole

Prisen ble delt ut 7. februar og vinnerne ble Andrea Sofie Andersen Bakken og Edgar Josue Rivera-Høgberg samt servitørelev Selma Lindahl Vangstein på lag Tramonto fra Glemmen videregående skole i Fredrikstad. De fikk også førsteplassen og prisen for beste kokke-elev. De viste i tillegg veldig god planlegging, ressursutnyttelse og alle matvarer som kunne brukes igjen ble tydelig merket på forskriftsmessig vis.

NM i Kokkekunst

I 2024 ble prisen også inkludert i NM i kokkekunst i Trondheim, en konkurranse som motiverer faglærte kokker til å delta i konkurranser med høyt, faglig nivå. Hver deltaker får et personlig, høyt læringsutbytte, videreutvikling av sitt håndverk og muligheten til å bygge nyttige relasjoner og være en god ambassadør for sin arbeidsgiver og kokkeyrket. Det var en utfordring å kåre en vinner for minst matsvinn ettersom kvaliteten på arbeidet som ble presentert var så høy, og flere av bidragene utmerket seg på ulike områder.

Vinnerene ble Simen Johansen fra Augusta Arnesen, og medhjelper Knut Brottveit. De kom også på tredjeplass og vant ECOLABs hygienepris.

Beregning av matsvinn i konkurransene

Dommerne undersøkte matsvinnet fra de ulike lagene både fra tilberedningen på kjøkkenet, i restavfallet og i matavfallet etter konkurransen, for å vurdere hvem som hadde best råvareutnyttelse og viste god planlegging og dermed hadde minst matsvinn. På kjøkkenet ble innholdet i kjøleskapet vurdert for å se om overskuddsvarer var pakket ned slik at det kunne brukes til andre formål og ved å gå gjennom matavfallet var det enkelt å se om det var mye svinn. Vinnerlaget hadde lite matsvinn i sitt avfall og viste god planlegging og ressursutnyttelse

Priskriteriene:

  • Alle kokkelagene må skille tydelig mellom matsvinn og matavfall i konkurransen
  • Matvarer som kan brukes igjen, må merkes tydelig og legges i lagets kjøleskap, sjekkes ved utvask av kjøkkenet
  • Alt matavfall skal kastes i tildelte bøtter med BIO-POSER
  • Matavfallet vil bli veiet ved konkurransens slutt i semifinalen og i finalen

Tidligere vinnere av KuttMatsvinn-prisen i ASKO Norgescup:

2024: Prisen ble delt ut 16.februar og vinnerne ble NKL Trondheim med laget fra Le Bistro med Thorvald Gabestad Nørsett og Håkon Lie Knotten. Dette laget vant også 2.plass i Norgescupen samt pris for best samarbeid mellom servitør og kokk, og beviser at det er mulig å lage den beste maten uten å skape matsvinn.

2023: Prisen ble delt ut 4. februar og vinnerne ble NKL Jotunheimen med laget fra Vianvang og Brimibue med Synva Gjerde Knapstad, Mari Solem Brennhaugen. Knapstad og Brennhaugen vant også 1.plass i Norgescupen og beviser at det er mulig å lage den beste maten uten å skape matsvinn. Totalt hadde de seks lagene i finalen 18 kg matavfall (matavfall og matsvinn samlet) som gir et snitt på 3 kg per lag. Vinnerlaget hadde lite matsvinn i sitt avfall, totalt 1,8 kg, som viste god planlegging og gjennomføring.

2022: Prisen ble delt ut første gang på ASKO Servering Norgescup på Jåttå Videregående skole i Stavanger, 30. april 2022 og vinnerne ble NKL Oslos lag 2; Julia Gundersen, Håvard Onsøyen og Tommy Seland Larsen, fra Statholdergaarden.

Tidligere vinnere Tine Matcup:

2024: Vinnerne av KuttMatsvinn-prisen under TINE Matcup ble laget fra Norvegia Tress fra Borgund vgs. i Ålesund. Prisen ble delt ut 15. februar og vinnerne ble Kiona Fausto, Phakamas Pengkampang og Elin Hostoft Pettersen. De vant også 3.plass i TINE Matcup, og Phakamas Pengkampang fikk i tillegg den gjeve tittelen: «Årets kokkeelev».