Mye matglede og lite matsvinn på UMAMI Arena 2025

Da er nok en intensiv uke på Norges største mat- og drikkemesse, UMAMI, gjennomført. Etterlatt inntrykk er at matgleden lever i beste velgående, med mange små og store mataktører som serverte delikate smaksprøver, flere spennende konkurranser som også hadde matsvinn som kriteria og ulike møteplasser med fokus på samarbeid om et mer bærekraftig matsystem og økt fokus på matredding.

Stolte mottakere av KuttMatsvinn-beviset fra servering og grossist sammen med Team Matvett. Foto: Ole Petter Opøien, Nova Spektrum

I løpet av UMAMI deltok Matvett på ulike aktiviteter og på stand med NHO Reiseliv for å rekruttere flere virksomheter til arbeidet. Les mer om aktivitetene nedenfor. I tillegg gjennomførte Matvett forum for deltakerne i KuttMatsvinn Servering. Les mer om forumet i en egen sak her.

Sammen mot matsvinn

I samarbeid med Matsentralen Norge ledet Matvett en sofasamtale med sterke stemmer fra matbransjen, som diskuterte betydningen av å redusere matsvinn både fra bransjen selv og fra husholdningene, og hvilke barrierer som er viktige å fjerne for at mer mat blir donert fremover. Donasjon er et av de mest effektive tiltakene for å redusere matsvinn. Likevel doneres bare rundt 3 prosent av overskuddsmaten via Matsentralene i dag. Viktige poeng som kom frem under samtalen var:

  • Emma Bjørke fra Dagligvareleverandørenes Forening (DLF) delte sine refleksjoner rundt behovet for bedre økonomiske incentiver og tydeligere regelverk for bedriftene som donerer mat
  • Geir Kjærstad fra ASKO Hedmark løftet frem hvordan ASKO aktivt jobber for å legge til rette for donasjon, blant annet gjennom felles lagringskapasitet
  • Per Ole Arneberg fra Mesterbakeren tok opp særlige utfordringer med ferske bakervarer og regelverk som barriere for å redde mer

Vi diskuterte også det foreslåtte lovkravet om donasjonsplikt og hva det vil kreve av bransjen – og ikke minst hva myndighetene må bidra med. Matsvinn kan ikke løses i silo. Det krever samarbeid, vilje til å tenke nytt og politisk handling.

F.v.: Cristiano Aubert (Matsentralen Oslo), Geir Kjærstad (ASKO Hedmark), Emma Bjørke (DLF), Per Ole Arneberg (Mesterbakeren) og Anne-Grete Haugen (Matvett). Foto: Matsentralen Norge

Bærekraft i det norske matsystemet

Hvordan kan vi bygge et robust, ansvarlig og miljøvennlige matsystem som møter fremtidens behov? Dette var tema for konferansen som UMAMI Arena arrangerte i samarbeid med Skift, Rethink Food og Matvett og som ble ledet av superkokk Runa Kvendseth. Hensikten var å invitere ulike eksperter til å diskutere den store omstillingsprosessen som mat- og drikkebransjen står midt oppe i og løfte frem gode eksempler innen forskning, ny teknologi, innovasjon og samarbeid for å lykkes med et sunt og bærekraftig matsystem med økt lokal matproduksjon og mindre matsvinn. Det ble også gitt plass til unge matfaglige stemmer, både gjennom små filmsnutter og med en inspirerende og sterk appell fra scenen med Jakob Sande Haugset (14) fra Miljøagentene. som åpnet dagen med et budskap til matindustrien om at mat må bli en større del av løsningen.

Etterlatt inntrykk fra konferansen er at vi i større grad må omfavne ny teknologi og innovasjon for å minske fotavtrykket samt at økt samarbeid og verdikjede-empati for konsekvensene av egne handlinger vil bidra til et matsystem som er bedre rustet for fremtiden.

Årets grønne kokk og NM i Community Catering

Under NM i Community Catering og Årets grønne kokk 2025 delte Matvett ut KuttMatsvinn-prisen – en utmerkelse som hedrer deltakerne som har vært aller best på å utnytte råvarene og redusere matsvinn i konkurransen. I NM i Community Catering gikk prisen til Speiderne, Silje Isberg Hansen og Katarina Myhre Jensen fra Flamingo Café i Stavanger og Finlands ambassade i Oslo. De ble tildelt prisen for sitt gjennomtenkte og bærekraftige råvarebruk.

I Årets grønne kokk 2025 ble Mats Eriksen og Kevin Wollik tildelt KuttMatsvinn-prisen, i tillegg til bronsemedalje. De imponerte juryen med sin evne til å bruke hele råvaren og minimere matsvinn gjennom hele konkurransen.

Lag 2 med Kevin Wollik og Mats Eriksen vant Kutt Matsvinn-prisen, som ble utdelt av Marie Kleppe fra Matvett. Foto: Thomas X. Floyd

For å beregne matsvinnet i konkurransene undersøkte dommerne matsvinnet fra de ulike lagene både fra tilberedningen på kjøkkenet, i restavfallet og i matavfallet etter konkurransen, for å vurdere både planlegging og råvareutnyttelse. På kjøkkenet ble innholdet i kjøleskapet vurdert for å se om overskuddsvarer var pakket ned slik at det kunne brukes til andre formål og ved å gå gjennom matavfallet var det enkelt å se om det var mye svinn. Les mer om prisene og kriteriene her.

Felles løft for å redde mat og gi til de som trenger det mest

Takket være målrettet og effektiv innsats fra Matsentralen Oslo, ble 857 kilo mat reddet fra utstillerne under UMAMI Arena 2025. Overskuddsmaten besto hovedsakelig av frukt, grønnsaker, urter, ferdigretter og tørrvarer. Dette er en nedgang på hele 69 % sammenlignet med UMAMI 2023. Forbedrede rutiner hos utstillerne, blant annet mer presise beregninger av matmengder, økt bruk av tallerkenservering og god kommunikasjon fra arrangørene i forkant og underveis på messen, er noen av årsakene til at overskuddet av mat etter messens slutt er vesentlig redusert. I en tid hvor stadig flere har behov for mathjelp, utgjør denne matreddingen en reell forskjell. Selv om hovedmålet er å forebygge at matsvinn oppstår, er vi i Matsentralen Oslo og Matvett dypt takknemlige for utstillernes bidrag og deres vilje til å ta ansvar for at ressursene som blir igjen kommer vanskeligstilte i Oslo og omegn til gode.

Eksempel på reddet mat fra UMAMI. Foto: Matvett