Mye bra aktivitet og matredding på UMAMI ARENA
En spennende uke på UMAMI ARENA, Norges største mat og drikke-messe, er over. Med matglede og nettverksbygging i fokus, var messen en fin ramme for mange ulike aktiviteter, med bærekraft som viktig stikkord. Matvett hadde egen stand sammen med eSmiley og Matsentralen med mål om å sikre at all overskuddsmat fra messen ble utnyttet maksimalt. Det ble gjennomført to matsvinnkonferanser og på Matvetts stand spilte engasjerte elever fra restaurant- og matfag seg til økt kunnskap om matsvinnreduksjon.
Matvett gjennomførte to konferanser på UMAMI ARENA, en for serveringsbransjen for å gi status i arbeidet, presentere nye verktøy og kåre de beste tiltakene. Les mer om denne konferansen her
25 nye tilsluttede bedrifter til Bransjeavtalen
Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn er inne i sitt sjette år og stadig flere bedrifter tilslutter seg avtalen med mål om å halvere matsvinnet i Norge innen 2030. Konferansen "Er det mulig med en fremtid uten matsvinn" var også et signeringsevent for nye bedrifter - 25 store og små aktører som nå er tilsluttet avtalen og har forpliktet seg til å rapportere på matsvinndata og gjennomførte tiltak.
Konferansen ble ledet av matredder Mette Nygård Havre og åpnet av Statssekretær Alexander Øren Heen fra Klima- og miljødepartementet. Øren Heen understreket viktigheten av bransjeavtalen som rammeverk for matsvinnarbeidet i Norge, men pekte også på at det blir viktig å forsterke tiltakene i avtalen og identifisere nye og forsterkede virkemidler gjennom arbeidet i matsvinnutvalget som regjeringen har nedsatt. I samtale med den nybakte utvalgslederen, Petter Haas Brubakk, spurte Havre blant annet om betydningen av Bransjeavtalen for arbeidet med matsvinn frem til nå og hvilke forventninger og arbeidsprosess han ser for seg for utvalgsarbeidet som nå skal i gang.
″Bransjeavtalen er et viktig rammeverk og arbeidet i bransjen må fortsette med full fart samtidig som utvalget skal se på nye tiltak og forsterkede virkemidler, inkludert hvordan en matkastelov kan bidra til å sikre at vi halverer matsvinnet innen 2030. Vi har kort tid, men utvalgsmedlemmene, sekretariatet og rådgivere fra offentlige etater er engasjerte og klare til å ta fatt på oppgaven.″Petter Haas Brubakk, adm.dir. i NHO Mat og Drikke og leder av matsvinnutvalget
Effekter fra Bransjeavtalen
Bransjeavtalen som ble signert i 2017, har så langt resultert i mange viktige effekter og ringvirkninger. Det er utviklet rapporteringssystemer for å motta og analysere matsvinndata fra hele verdikjeden for mat og alle ledd rapporterer nå årlig. Fem av åtte sektorer har allerede nådd første målsetning om 15 prosent matsvinnreduksjon innen 2020 og de bedriftene som er tilsluttet avtalen kutter langt raskere enn de som ikke er med. Det er økt fokus blant bransjeorganisasjoner og bedrifter på at det er helt nødvendig med økt samarbeid i verdikjeden, noe disse ti prinsippene for å redusere matsvinn sammen vitner om.
Donasjon av overskuddsmat fra matbransjen har økt med 300 prosent og det er nå 8 matsentraler i drift over hele landet. Bransjeavtalen gir en klar oppfordring til både matbransje og myndigheter om å tilrettelegge for donasjon. Når bransjeavtalen nå skal forsterkes med nye virkemidler, blir donasjon et viktig fokusområde og Matsentralen Norge spiller en viktig rolle som medlem av matvinnutvalget.
Bærekraftig messemodell
Matvett har utviklet en modell for bærekraftige messer gjennom erfaringer fra Østlandske Storhusholdningsmesse i 2021 og Nores-dagen i 2022. Denne modellen ble også tatt i bruk for UMAMI ARENA og i samarbeid med messeledelsen, eSmiley, Matsentralen og Norsk Gjenvinning ble utstillerne forberedt på å gjøre sitt for å sikre at overskuddsmaten kom til nytte og at alt matavfall ble riktig sortert. Minst mulig matsvinn ble også lagt inn som et kriterium for å vinne mest bærekraftige stand under messen. Bærekraftprisen gikk til Servicegrossistene for blant annet å ha benyttet de samme eplekassene i 10 år på ulike messer over hele landet. Les mer om bærekraftprisen her.
Nesten 3000 kilo overskuddsmat reddet
Nesten 3000 kilo overskuddsmat ble reddet fra messen som hadde 453 utstillere og hele 25.600 besøkende. Utstillerne leverte 2.759 kilo mat til Matsentralen som besto av både frukt og grønt, kjøtt, fisk og diverse bakervarer og snacks. 78,6 kilo påsmurt og andre matvarer som måtte brukes raskt, fikk Matvett og eSmiley levert til Maritakafeen og Hjelpende hender som delte dette ut videre til sine brukere.
KuttMatsvinn-spillet engasjerte elever på Matvett-standen
Matvett hadde egen stand på UMAMI ARENA og her ble det gjennomført daglige konkurranser i KuttMatsvinn-spillet som skapte stort engasjement blant skoleelever. I løpet av uken var det litt over 1200 elever og lærere fra restaurant- og matfag fra videregående skoler som var innom messen, og mange av dem kom innom standen for å konkurrere i spillet. Alle elvene hadde gjennomført Matvetts e-læringskurs for serveringsbransjen før de besøkte messen.