Matsvinnåret 2024

Det er igjen på tide å se tilbake på året som har gått og oppsummere de viktigste sakene som har hatt betydning for matsvinnarbeidet. 2024 var nok et år preget av politisk uro i verden og usikre økonomiske tider for mange privatpersoner og bedrifter, selv om det også har vært mange lyspunkter.

KI-generert Midjourney

Det har vært god fart i matsvinnarbeidet i påvente av tilbakemeldinger på rapporten som matsvinnutvalget (MSU) leverte til regjeringen 3.januar 2023. De viktigste aktivitetene for Matvett i 2024 har vært å følge opp og igangsette tiltak fra anbefalingene fra matsvinnutvalget som ikke er avhengig av regjeringens tilbakemeldinger, rekruttere flere virksomheter til bransjeavtalen og KuttMatsvinn Servering, følge opp og synliggjøre aktørenes arbeid samt videreutvikle verktøy for effektiv matsvinnreduksjon i mat- og serveringsbransjen og samarbeide med ulike aktører om å sette matsvinn enda høyere på agendaen. Nederst i saken finner du en pdf med oppsummering av de viktigste sakene i året som har gått.

Forventninger til 2025

Selv om politiske- og økonomiske utfordringer fremdeles preger hverdagen for næringsliv og privathusholdninger, i tillegg til at mat- og serveringsbransjen har ventet på tilbakemelding på matsvinnutvalgets anbefalinger til videre forsterking av arbeidet, har det vært jobbet godt med matsvinnreduksjon i mange bedrifter i 2024 og flere nye verktøy er utviklet for å tilrettelegge for arbeidet. I oktober i fjor kom endelig regjeringens første tilbakemelding om anbefalte tiltak i forbindelse med fremlegging av statsbudsjettet, og i desember et høringsnotat med forslag til en ny matsvinnlov. Endelig forslag skal legges frem for Stortinget i april og fremdeles gjenstår arbeidet med å videreutvikle og bli enige om en forsterking av bransjeavtalen og tilhørende veiledning til bedriftene for hvordan de best oppfyller endelig vedtatte lovkrav. Med bare fem år igjen til halveringsmålet skal være nådd i 2030, er det ingen tid å miste.

Matvett vil følge opp og samarbeide med myndighetene om å videreutvikle og forsterke bransjeavtalen og utvikling av beste praksis for å støtte og trygge virksomhetene i matsvinnarbeidet mot 2030. Vi vil også fortsette det gode samarbeidet med bedriftene i mat- og serveringsbransjen gjennom KuttMatsvinn-plattformen og delprosjekter inn mot servering, matindustri og dagligvare. Det er i tillegg igangsatt ulike kartleggingsprosjekter i verdikjeden som vil ivareta flere av de sektorvise tiltakene i matsvinnutvalgets anbefalinger, og som eventuelt vil resultere i veiledningsmateriell om kartleggingen viser at det er behov for det. Matsvinnresultatene i 2025 vil danne grunnlag for en ny hovedrapportering under bransjeavtalen Trenden med nedgang i matsvinnet i mat- og serveringsbransjen fortsetter og bedriftene som er tilsluttet bransjeavtalen fortsetter å kutte mer enn de som står utenfor. Det er positivt inn mot neste hovedrapportering under bransjeavtalen i 2025, der målet er 30 % reduksjon fra 2015. Flere av sektorene har allerede nådd delmålet. Matvett vil samle inn data fra virksomhetene og bidra i rapporteringsarbeidet.

Det er flere store arenaer for å sette matsvinn ytterligere på agendaen i år. UMAMI i mars vil være en viktig møteplass for hele mat- og serveringsbransjen med mange relevante temaer på programmet, inkludert forum for Kuttmatsvinn Servering og konferansen “Bærekraft i det norske matsystemet”. Med stortingsvalg til høsten vil forhåpentligvis Arendalsuka by på gode diskusjoner om fremtiden for et bærekraftig matsystem med minst mulig matsvinn, og Matvett vil bidra til at dette kommer på dagsorden.

Vi ser frem til nok et spennende år sammen med bedriftene i mat- og serveringsbransjen med både gjestene og kundene på lag, og med myndigheter og andre organisasjoner som er aktive i matsvinnarbeidet. Sammen skal vi nå målene både via eksisterende, forsterkede og nye virkemidler. Har du spørsmål til arbeidet, ta gjerne kontakt på info@matvett.no.

Slik var matsvinnåret 2024

  1. Slik var matsvinnaret 2024