Matsentralene har kapasitet til å ta i mot mye mer mat

For første gang siden den første matsentralen ble etablert i 2013, hadde matsentralene en nedgang i 2024. Samtidig gikk ett av to mennesker i matkø tomhendt hjem.

Nettverket av matsentraler opplevde i 2024 for første gang å få inn mindre overskuddsmat fra matbransjen sammenliknet med året før. Nedgangen fra 6000 tonn til 5735 tonn resulterte i at matsentralene delte ut overskuddsmat tilsvarende 9,8 millioner måltider. Dette er 2,4 millioner måltider færre enn året før. Samtidig økte antall leverandører fra matbransjen med fem prosent til 352. Matsentralen samarbeidet med 544 ideelle organisasjoner om å dele ut overskuddsmaten som mathjelp til mennesker som trenger det.

Stor kapasitet

Nettverket av matsentraler har vokst fra en matsentral i Oslo i 2013, til åtte matsentraler med hele landet som nedslagsfelt. Den økte pågangen de siste årene samt forpliktelsen om halvering av matsvinn innen 2030, har gjort at matsentralene har gjort investeringer i kjøle- og lagerkapasitet, og de er dermed godt rustet til å ta imot store volumer av overskuddsmat. Matsentralene har mulighet til å fryse inn varer med kort holdbarhet, sortere frukt og grønt samt merke om feilmerkede varer.

Matsentralen Måltid

Matsentralen Måltid, tidligere Matsentralen Kjøkken, hvor overskuddsmat beregnet på storhusholdninger tilberedes til ferdigretter som deles ut gratis til vanskeligstilte, mottok sammen med Kirkens Bymisjon støtte fra NorgesGruppens bærekraftfond "Handle" til å etablere seg i Rogaland. Til sammen vil prosjektet gi 50000 ferdige måltider til mennesker som ikke har tilgang på kjøkken eller ikke har mulighet til å lage mat - hver eneste måned.

Kun tre prosent til matsentralene

En analyse fra NORSUS viser at donasjon til matsentralene har økt med 300 prosent siden bransjeavtalen trådte i kraft i 2017. Samtidig viser tall at mat- og serveringsbransjen kaster omkring 173.000 tonn mat årlig og at matsentralene kun samler inn tre prosent av dette. Potensialet for vekst hos matsentralene er dermed stort. Dersom du eller din bedrift ønsker å donere overskuddsmat til matsentralen, kan du finne din nærmeste matsentral her. Ta kontakt dersom du lurer på om varene er egnet for donasjon.

Matsentralen har også laget et kart der bedrifter kan finne kontaktinformasjon for å donere direkte til lokale organisasjoner. Dette er spesielt aktuelt for serveringssteder og butikker.