KuttMatsvinn-prisen inkludert i ny konkurranse
I år ble KuttMatsvinn-prisen utdelt på TINE Matcup for første gang. Prisen ble utviklet til ASKO Norgescup i 2022 gjennom et samarbeide mellom Matvett, ASKO Servering og Norske Kokkers Landsforening (NKL) for å øke fokuset på matsvinn i konkurranser. I år ble prisen også tatt inn i TINE Matcup i et samarbeid mellom TINE, NKL og Matvett. Det er viktig at prisen blir inkludert i nye konkurranser for å oppmuntre til minst mulig matsvinn og bærekraftige matløsninger. Prisen gikk til finalelaget som best utnyttet råvarene og produserte minst mulig matsvinn.
Beregninger viser at matsvinnet i serveringsbransjen utgjør rundt 14 100 tonn. Det representerer en økonomisk verdi på ca. 870.000 millioner kroner. I tillegg har dette også en svært høy klimakostnad. Omregnet tilsvarer matsvinnet nær 51 200 tonn med CO2 ekvivalenter eller sagt på en annen måte; utslippet fra en dieselbil som kjører en distanse tilsvarende jordens omkrets hele 10 000 ganger. For 900 millioner kroner kunne bransjen lønnet 5334 lærlinger i et helt år.
Det er altså mange gode grunner for å bekjempe matsvinnet, både økonomisk og miljømessig. Derfor er det så viktig at unge kokker har et bevisst forhold til dette og gjør aktive grep for å unngå matsvinn. Med «KuttMatsvinn-prisen» ønsker TINE, Norske Kokkers Landsforening (NKL) og Matvett å bidra til økt engasjement rundt dette og målet er å etter hvert kunne dele ut en slik tilleggspris i alle kokkekonkurranser.
″Vi ser på hvordan man som kokk jobber for å redusere matsvinn. Vi deler derfor ut en egen pris for første gang i år, til det laget som har minst matsvinn. Det er viktig å ta vare på råvarene og alle ressursene når man lager mat.″Espen Wasenius, daglig leder i Norske Kokkers Landsforening (NKL)
Prisen ble delt ut 15. februar og de stolte vinnerne ble Kiona Fausto, Phakamas Pengkampang og Elin Hostoft Pettersen. De vant også 3.plass i TINE Matcup, og Phakamas Pengkampang fikk i tillegg den gjeve tittelen: «Årets kokkeelev».
Beregning av matsvinn i konkurransen
Dommerne undersøkte matsvinnet fra de ulike lagene både fra tilberedningen på kjøkkenet, i restavfallet og i matavfallet etter konkurransen, for å vurdere hvem som hadde best råvareutnyttelse og viste god planlegging og dermed hadde minst matsvinn. På kjøkkenet ble innholdet i kjøleskapet vurdert for å se om overskuddsvarer var pakket ned slik at det kunne brukes til andre formål og ved å gå gjennom matavfallet var det enkelt å se om det var mye svinn. Vinnerlaget hadde lite matsvinn i sitt avfall og viste god planlegging og ressursutnyttelse.
Priskriteriene:
- Alle kokkelagene må skille tydelig mellom matsvinn og matavfall i konkurransen
- Matvarer som kan brukes igjen, må merkes tydelig og legges i lagets kjøleskap, sjekkes ved utvask av kjøkkenet
- Alt matavfall skal kastes i tildelte bøtter med BIO-POSER
- Matavfallet vil bli veiet ved konkurransens slutt i semifinalen og i finalen