Har du matvett når du spiser ute og handler i butikken?
Mye av matsvinnet som oppstår på serveringssteder kommer fra buffetservering og gjestenes tallerkener, og kundenes adferd i butikken spiller også en viktig rolle. Samtidig vet vi at det kastes mye mat i husholdningene pga. usikkerhet om holdbarhet og riktig oppbevaring. Med dette som bakteppe tok Matvett initiativ til en gjeste- og kundekampanje i forbindelse med verdens matsvinndag i fjor.
Hovedbudskapet i kampanjen var en oppfordring til gjester og kunder om å ha matvett når de spiser ute, handler i butikken eller følger råd fra leverandørene på pakningene om riktig oppbevaring og holdbarhet på matvarer. Kampanjen fikk veldig god respons og det er tydelig at flere er åpne for å gjøre bevisste valg for å kaste mindre mat, også når de spiser ute og handler i butikken. Bildet ovenfor viser generelle tips til bespisende gjester. Vi ga også mer spesifikke tips til hva vi bør passe på, avhengig av om vi er gjester på restaurant, hotell eller i kantinen på jobben samt tips til kunder i butikk og hvordan man best tar vare på produktene man kjøper.
Tips til restaurantgjester:
- Har du reservert bord, husk å si fra om du ikke kommer
- Rådfør deg med servitøren om mengde mat og hva som passer sammen
- Tenk på hvor sulten du er før du bestiller mange retter eller tilbehør
- Be om mindre porsjon hvis du ikke er så sulten
Tips til hotell- og kantinegjester:
- Husk å si fra om du kommer til måltidet
- Ikke forsyn deg med mer enn du klarer å spise
- Gå en runde rundt buffeten. Smak først på det du er usikker på om du liker og planlegg måltidet
- Be om mindre porsjon hvis du ikke er så sulten
Tips til kunder i butikk:
Bli en mester i å ta vare på maten du kjøper!
Matvarene vi kjøper har emballasje som er utviklet for å ta best vare på maten og det er mye viktig informasjon på pakningen. Her finner vi utløpsdatoer og er maten merket med "best før" er den ofte god etter. Vi finner også informasjon om hvordan vi best oppbevarer produktet før og etter åpning for best holdbarhet og riktig porsjonsberegning. Nedenfor er seks enkle tips til å sikre at matvarene vi kjøper blir spist, til glede for oss og de som har laget maten: