Den Stolte Hane vant årets holdbarhetspris
Vinneren av årets Holdbarhetspris løfter frem det som virkelig teller i kampen mot matsvinn - bærekraftige emballasjeløsninger som tar like godt vare på eller forlenger matens levetid.

I en tid der markedet krever mindre plast og mer miljøvennlige emballasjeløsninger, er det avgjørende å fremme emballasjens viktigste funksjon: å ta vare på maten. Målkonflikten mellom redusert plast og økt matsvinn er reell – og til tider oversett. Forbrukerne står for halvparten av det kartlagte matsvinnet i Norge og de peker på at lengre holdbarhet er det viktigste tiltaket bedrifter kan gjøre for å hjelpe dem med å kaste mindre mat. Gjennom Holdbarhetsprisen, som nå er integrert i Plastløftet, settes søkelys på aktører som tenker helhetlig og løser komplekse utfordringer med både klima og forbruker i fokus. BAMA, UNIL og STOLTE HANE som årets nominerte viser at store aktører nå tar grep med konkrete, innovative emballasjeløsninger for spesielt svinnutsatte varer.
Den Stolte Hane – årets vinner
Vi gratulerer Den Stolte Hane som årets vinner av Holdbarhetsprisen. Ved å endre fra beger til pose på kyllingfileter, har de redusert plastforbruket samtidig som de har opprettholdt holdbarheten på produktet. Ved å ta i bruk ny fryseteknologi, som gjør det mulig å ta ut single fileter, vil dette også kunne bidra til å redusere matsvinnet.
″En viktig verdi for oss er å ta samfunnsansvar og ligge langt fremme innenfor arbeid med bærekraft og miljø, da vi også vet at dette er viktig for våre kunder. Å bli tildelt Holdbarhetsprisen betyr utrolig mye for oss, da det motiverer til å fortsette å finne ytterligere forbedringer innen emballasje og holdbarhet. Kylling er en råvare som er spesielt utfordrende med tanke på at det stilles veldig strenge krav til kvalitet og mattrygghet - og da er det enda morsommere når det lykkes å finne gode løsninger.″Marte Dalsnes, Forretningsutvikler og Bærekraftsjef i Den Stolte Hane
Juryens begrunnelse
Den Stolte Hane endret vinteren 2024/2025 skål til gjenvinnbare PP-poser på mesteparten av sortimentet på storhusholdning og dagligvare. Dette gir en plastreduksjon på 75 % på disse produktene, samtidig som de har beholdt holdbarheten. Overgangen til pose gjør også at de får plass til flere produkter på hver pall, noe som gir flere fordeler, inkludert redusert transport og lavere klimafotavtrykk. I tillegg er de fryste produktene i poser singelfryst med en helt ny IQF fryser, som kan bidra til å redusere matsvinn ved at man kan tine kun den mengden man trenger. Det er positivt at overgang til emballasje som reduserer materialbruken ivaretar holdbarheten, særlig når dette kombineres med endringer i fryseprosessen som kan bidra til å redusere matsvinnet.
Les mer om de tidligere vinnerne av Holdbarhetsprisen nedenfor.