Tips til å bruke opp vinrestene

Undersøkelser viser at mye av det vi kaster av mat og drikke havner i vasken. Dette gjelder både kaffe, melk, yoghurt, øl- og vinslanter. Vi må alle bli flinkere til å drikke opp det vi har i kaffekoppen og bruke resten av melken i kartongen, og det skal vi i Matvett inspirere dere til fremover. Vi begynner med å gi deg noen gode tips til å ta vare på og bruke opp vinslantene som er ypperlige som smaksforsterkere i mange ulike retter og sauser.

Maries tips til å bruke opp vinrestene:

Isbitar av vin: Frys ned vinen i isbitbrett. Då har du små porsjonar klare til å tilsetje i sausar, supper eller gryteretter for ekstra smak.

Sausbase: Bruk vinrester som base for sausar til kjøtt eller pasta. Til dømes kan raudvinrestar gi ei fantastisk fyldig smak til tomatsausar eller kjøttsausar.

Marinade: Bruk vinen som ein del av marinaden til kjøtt eller grønsaker. Kombiner med krydder, olje og kanskje litt honning for ei smakfull marinade.

Vinsirup: Kok inn vinen med sukker for å lage ein søt vinsirup som kan nyttast på desserter som is, pannekaker eller over frukt.

Risotto: Vin gir risotto ein rikare smak. Tilset ein skvett i starten av koketida saman med ris og buljong.

Dampede grønsaker: Ein skvett vin i kokevatnet kan gi dampede grønsaker ein ekstra dimensjon. Prøv det med asparges, sopp eller løk.

Brøddeig: For deg som baker brød – prøv å erstatte ein del av vatnet med vin. Dette gir brødet ein litt meir kompleks smak, spesielt godt i surdeigs- eller grovbrød.

Vinsirup til salatdressingar: Reduser vinen til ein sirup og bland den med olivenolje, balsamico, salt og pepar for ein unik vinaigrette som passar perfekt på haustsalatar med nøtter og grønsaker.

Vinkokt frukt: Kok frukt som epler eller pærer i raudvin med litt kanel og sukker. Perfekt til dessert saman med iskrem eller mascarpone.

Glasur til kjøtt eller kylling: Kok ned raudvin til ein tjukk glasur og pensle den på kjøtt eller kylling før du steiker eller grillar. Det gir ei rik, litt søt og syrleg smak.

Vineddik: La raudvin stå til å gjære vidare, og du kan lage din eigen heimelaga raudvinseddik. Perfekt til salatar og marinader!