Nordmenns beste brukopp-tips

Matvett har gjennomført en julekalenderkonkurranse for å oppfordre nordmenn til å bli mer bevisste på matforbruket sitt i løpet av julehøytiden. Vi fikk inn 1458 tips fra deltakere over hele landet, og nedenfor deler vi deres beste tips!

En gjennomgående anbefaling fra innsenderne var å planlegge måltidene grundig og lage en ukemeny. Dette inkluderer å handle smart ved å lage handleliste og ikke handle på tom mage. Mange fremhever betydningen av å utnytte rester ved å lage nye retter, enten det er gjennom restemat-dager, restefester eller å lage lunsj av gårsdagens middag. En annen strategi er å være kreativ med rester, for eksempel å lage pizza, gryteretter eller wraps av mat som er igjen. I tillegg pekes det på å fryse ned mat i porsjoner, slik at man har enkel tilgang til ferdige måltider senere. Generelt handler det om å være bevisst på matbehovet, unngå impulskjøp, og være kreativ med de ingrediensene man allerede har tilgjengelig. Samtidig er det en felles forståelse av viktigheten av å unngå å kaste mat, både av økonomiske og miljømessige årsaker.

Vinnertips 2024

  1. Siv Hilde: I min familie er vi vel kjente med det vi kaller "Januarlapskaus" Det er lys lapskaus der restene av lammerullen, fenalåret, spekeskinke og annet julepålegg gir et fantastisk måltid sammen med rotgrønnsaker og potet kokt sammen til en herlig gryte. Restene av flatbrødet hører også med. Å nå gleder jeg meg til januar, fir dette gir gode minner.
  2. Torill: Lag ostekake med pepperkakebunn til nyttårsaften av det knuste pepperkakehuset
  3. Randi: Sjekke notata mine frå i fjor, før eg kjøper inn typisk julemat. Jule-kveldsmat med venner er alltid kjekt, og elles kan det meste frysast ned.
  4. Vidar: Ribbe og medisterkaker julaften. Kaldmat med lefser 1.dag. Det som er igjen blir gryterett dag 3.
  5. Erik: Ikke kjøp alt du tradisjonelt tror du spiser i jula… liker du ikke tørre fiken til vanlig… spiser du det neppe i jula heller…

Vinnertips 2023

  1. Lars Magne: lag ukemenyer med alle familiemedlemmer involvert, for å unngå overkjøp og sikre nøyaktige porsjoner.
  2. Linus: Bruk kunstig intelligens som ChatGPT for å nedskalere oppskriftene og unngå matoverskudd.
  3. Wafa: Del/kutt mat og ha i zip-poser og frys, f.eks. grønnsaker og kjøtt. Hell melk i isbitholdere og bruk i bakst. Smelt smør og urter og frys i isbitholdere, klare til bruk ved matlaging!
  4. Kristine: Legg inn noen dager med restefest hvor du lager nye retter av restene fra tidligere middager.
  5. Cathrine: Innfør ukeshandel og planlegging.

Andre gode tips

  • Hver søndag tar du alt som er av «smått», rester eller som holder på å gå ut på dato, kutter det opp og slenger det i en gryte med hakkede tomater, stekt løk og litt fond. Stek opp det som må stekes først og ha i gryta. La det stå og småkoke i et par timer så du får den gode «grytesmaken».
  • Ribberester kan brukes som pålegg. Julepølser og medisterkaker kan kuttes i terninger og fryses til bruk i lapskaus. Potetrester kan bli til potetkaker eller brukes i brøddeigen.
  • Julematvett er å ta vare på rester etter diverse julemiddager og frokoster/lunsj. Rask nedkjøling av rester og bare ta frem på frokost/lunsjbordet det du skal ha. Ikke hele pakken med pålegget, men legge litt på et pent fat, og heller fylle på. Fryse ned rester og bruke pinnekjøtt og ribberester i supper, lapskaus og wok. Blir mange gode middager av julerester.
  • Lag tapaslunsj i julen. Kutt opp restemat og legg det på fat sammen med lefse, deilig frukt og grønt. Er det rester igjen til kvelds; lag pizza! Pinnekjøtt er utrolig digg på pizza, det samme er ribbe med rødkål. Grøt igjen? Lag riskrem.
  • Planlegg restemiddager og finn kreative vrier for å unngå å bli matlei. Gjør pinnekjøtt crispy dagen etter og bruke overskuddsgrønnsaker til pokebowl eller sommerruller.