Hvor lenge holder tørrvarene i matskapet?
De fleste tørrvarer og hermetikk har lang holdbarhet og er merket med best før-dato. Mange av oss har tørrvarer som er gått ut på dato enten hjemme eller på hytta, og det er ikke nødvendig å kaste disse før du har sjekket om de er bra, enten ved å lukte eller smake på dem.
Nedenfor får du mer informasjon om holdbarhet på en rekke tørrvarer. De fleste av disse finner du også i Brukopp-leksikonet vårt.
Hermetikk: Lang holdbarhet, blir som regel varmebehandlet på veldig høy temperatur kombinert med trykk, slik at bakteriene dør. Det er altså kombinasjonen trykk og høy temperatur som gir lang holdbarhet. Det kommer heller ikke oksygen til innholdet i en hermetikkboks før åpning. Det samme gjelder uåpnede glass av tomatpure ol. Det er likevel lurt å lukte og smake forsiktig på innholdet hvis du åpner boks og glass mange år over tiden, så du ikke får deg en overraskelse.
Suppeposer og sauser: Veldig lang holdbarhet, disse produktene er som regel frysetørket. Dette er en prosess der matvarene kjøles ned til mellom 10 og 20 minusgrader, slik at alt vannet fryser til is. Deretter utsettes maten for lavt trykk. Vakuumet gjør at isen går over til vanndamp som trekkes ut av matvarene. Verken mikroorganismer eller enzymer vil være i stand til å bryte ned næring i maten med under 1 % vann tilgjengelig, og disse produktene vil aldri være farlige eller usunne å spise. Smaken vil muligens forringes noe etter hvert og er det fett i pulveret kan det harskne etter lang tid.
Dette gjelder også buljong, her er saltinnholdet med på å øke holdbarheten.
Frokostblandinger: Lang holdbarhet hvis oppbevart tørt, kjølig og mørkt, men avhengig litt av type innhold. Fett i korn og nøtter kan harskne over tid, men aldri farlig å smake på innholdet.
Honning: Tilnærmet uendelig holdbarhet hvis det ikke kommer for mye bakterier til åpnede bokser og glass. Det skal uansett svært mye til for at honningen blir dårlig. Står honningen mye åpnet, vil den suge til seg fuktighet fra luften, og om du stikker fingeren eller smørkniven oppi honningen, kan du klare å infisere den med bakterier, men det er liten grunn til å bekymre seg for dette. Den kan sukre/krystallisere seg hvis den står for kaldt, så best å oppbevare honningen i romtemperatur.
Matolje: lang holdbarhet, også etter datomerkingen. Bakterier og mugg er ikke et problem i matoljer, bare harskning. Det er først og fremst de flerumettede fettsyrene, som omega-3, som lett oksiderer, og spesielt om oljen utsettes for lys, oksygen og varme. For eksempel olivenolje inneholder bare 11 % flerumettet fett og holder seg fort i et par år eller mer. Mais- og soyaolje har høyt innhold av flerumettet fett og har noe kortere holdbarhet. Oppbevares mørkt, tett og kjølig. Kjøleskapdøren funker bedre enn romtemperatur, vil stivne, men blir fort flytende igjen når den kommer ut i varmen.
Mel, korn og tørrgjær: oppbevares tørt, tett og mørkt. Hele korn av hvete, ris, mais, bygg, rug og bygg er svært holdbare, og kan transporteres så miljøvennlig det lar seg gjøre. Derfor kan du bruke korn som er importert langveisfra, uten dårlig klimasamvittighet. Selv om det helt sikkert er muggsopp i kornet i skapet ditt, uansett om det er siktet hvetemel, sammalt mel eller havregryn, er dette i så lave mengder at det er liten fare. Skulle du være så uheldig å få mugg i melet, vil du merke dette ved at det klumper seg, og det får feil farge og lukt. Da bør du kaste hele posen. Det er nok større, men fortsatt bare en liten, sjanse for at havregryn eller sammalt mel kan begynne å harskne, fordi dette inneholder noe fett. Bruk nesa. Du vil merke det umiddelbart. Lukter det greit, kan du bruke korn flere år etter at det går ut på dato. Tørrgjær har lang holdbarhet, men vil miste noe heveevne etter hvert, slik at du kanskje bør bruke mer enn en pose lenge etter utløpsdato.
Nøtter og frø: Generelt svært god holdbarhet. Nøtter som fortsatt ligger inni skallene sine, kan holde i flere år, mens skrelte nøtter i lukkede poser holder fint i minst et halvt år, gjerne mye lengre. Så fort nøttene kommer i kontakt med luft, vil de harskne raskere. Alle frø og nøtter inneholder mye umettede fettsyrer som lett oksiderer. Dette er ikke farlig, men skaper en vond lukt og smak. Oksidasjonen skjer raskere i høy temperatur og lys, så det lønner seg å oppbevare nøtter og frø kjølig, tett og mørkt. Kjøleskap er faktisk å foretrekke fremfor romtemperatur.