Har du påske-matvett?
Endelig er det påsketid. Da er det viktig å kose seg med god mat, men husk å bruke opp alle råvarene og restene i ferien også. Påsken er en av de høytidene hvor vi kjøper, lager og kaster mest mat.
![](/imager/images/1580/easter-eggs-3131186_1920_8099abceef563f493530f84ebdab34b0.jpg 750w, /imager/images/1580/easter-eggs-3131186_1920_97e1bff1112ca62c6eb5fd8550aa32a5.jpg 1000w, /imager/images/1580/easter-eggs-3131186_1920_70a3db3a86cb6154fffec0c08faa08ae.jpg 1250w, /imager/images/1580/easter-eggs-3131186_1920_c581e48e25d5d326b7f84977f1ef2db4.jpg 1500w, /imager/images/1580/easter-eggs-3131186_1920_158cbf0299559eb34e0ea0f8c075790e.jpg 1750w, /imager/images/1580/easter-eggs-3131186_1920_a3ecfe164196bb2f3f1d244be5ac2602.jpg 2000w)
Matvettregler i påsken
Før påske sprenger vi rekordene for innkjøp av bl.a. egg (23 millioner), appelsiner (5 000 tonn), kjøtt og marsipan. Når vi drar på hytta har vi en tendens til å hamstre, enten fordi butikken er langt unna, at de ikke har våre favorittingredienser eller fordi vi ikke vil bruke tid på å handle i ferien. Dette resulterer i mye mat i skapet og det blir vanskeligere å holde oversikt.
Planlegg hva du skal ha til påskemåltidene, beregn de samme ingrediensene i flere måltider og legg inn en påskebuffetdag mot slutten hvor du bruker opp de gode restene og råvarene som ble til overs. Husk å beregne akkurat nok mengde mat og se an ditt publikum på hvor mye du tror de spiser. Skal du reise bort, husk å ta med mat som kan bli dårlig eller frys/gi den bort hvis du skal reise på hotellferie der du ikke lager måltidene selv.
Nedenfor finner du noen tips til å bruke opp matvarer vi ofte kaster i påsken:
- Er appelsinene blitt harde i skallet og litt innskrumpet? Mariner lammesteken i appelsin, lag appelsinsalat til dessert eller press saften i en smoothie: Påske er appelsintid
- Er brødet blitt hardt og tørt? Lag Brødpudding med spennende krem
- Egg holder seg lenge, men har du kjøpt for mange og de har ligget på benken hele påsken, lag en god omelett til lunsj annen påskedag: Oppskrift på fire gode resteomeletter
- Har du mye lammekjøtt igjen. Lag lammegryte
Fakta om matsvinn
- Det kastes minimum 450 000 tonn mat i året i Norge
- Matsvinn representerer 8 prosent av globale klimagassutslipp og ville vært verdens 3. største land når det kommer til denne type forurensning
- Forbrukerne står for 52 prosent av det matsvinnet som bli kartlagt, dvs. ca. 40,3 kg mat per person i året. Dette tilsvarer 12 prosent av forbruket vårt eller hver 10. handlepose med mat
- Det er unge voksne (19-26) og småbarnsforeldre som kaster mest og dette øker med inntekt – dårlig tid og god råd er en dårlig kombinasjon
- Det kastes mest måltidsrester, frukt og grønt, brød, meieri- og kjøttprodukter
- De viktigste årsakene til at vi kaster mat er at vi glemmer den i skapet, at den er gått ut på dato, dårlig planlegging og lite bevissthet om miljøbelastningen til matsvinn
- Det er mye mer miljøbelastende å kaste mat enn emballasjen som bidrar til å ta vare på maten så lenge denne blir sortert riktig
- Matvett er mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinnet