Gode matvettvaner - Matsvinnsamtalen
Det er mange grunner til at vi kaster mat i husholdningen, enten vi bor alene, sammen med andre voksne, har små eller store hjemmeboende barn. Når vi skal innføre nye, gode vaner for å forhindre at mat blir kastet, er det viktig å gjennomføre en samtale i husholdningen for å finne ut hvor skoen trykker mest og hvilken uvane det er viktigst å endre. Nedenfor får du noen tips til å gjennomføre en slik matsvinnsamtale.
1. Hva slags mat kaster vi i vår husholdning
- Lag en liste over matvarer dere kaster ofte som utgangspunkt for neste punkt.
2. Hvorfor kaster vi mat i vår husholdning?
Tips til samtalepunkter:
- Lager vi for store porsjoner til middag?
- Har vi rutiner for å si fra om hvem som kommer til middag?
- Endrer planene seg ofte ila uken?
- Har vi oversikt over innholdet i kjøleskapet?
- Skriver vi handleliste?
- Begynner vi på nytt pålegg selv om det finnes åpnede pakker i skapet?
- Legger vi rester og åpnede pakker inn i kjøleskapet uten å pakke det inn?
- Kaster vi mat bare fordi den er gått ut på best før-dato uten å bruke sansene?
- Er det noe mat som deler av familien ikke liker og derfor ikke spiser opp?
- Lager barna matpakker selv/er flinke til å si hva de har lyst på og hvor mye mat de trenger?
- Fryser vi mat som vi ikke får spist før den går ut på dato?
- Har vi ulike preferanser på hva slags brød familiemedlemmene foretrekker?
- Spiser vi ulike frokoster som gjør at det er mye av alt?
- Lar vi mat stå lenge ute på benken før den ryddes bort?
3. Hvorfor bruker vi ikke opp restene fra måltider og råvarer?
Tips til samtalepunkter:
- Vi tar ikke godt nok vare på restene.
- Vi har ikke en plan for hva vi skal bruke restene til.
- Vi har ikke god nok orden i kjøleskapet.
- Vi har mer lyst på noe annet.
- Vi vet ikke hvordan vi skal bygge ut resten til et helt måltid.