Brukopp-kalender for frukt og grønt
Frukt og grønt er noe av det vi kaster mest av, enten fordi vi kjøper for mye, oppbevarer den feil eller ikke vet hvordan vi skal bruke råvarer som ikke er ferske lenger. Husk at frukt og grønt er ferskvare. Ikke kjøp for mye av gangen. Moden betyr bare mer smak, ikke at frukten eller grønnsaken er dårlig.
Sammen med nettverket vårt som jobber med å kutte matsvinn i Norge, har vi laget en brukopp-kalender for frukt og grønt for åinspirere alle til å ta bedre vare på disse fantastiske råvarene som enten dyrkes av dedikerte bønder landet over eller har reist langt for å komme til vårt kjøkken. Last ned kalenderen, skriv den ut og ha den tilgjengelig når du lurer på hva du skal gjøre med slappe grønnsaker, epler med flekker eller brune bananer.
Temperatur, luftfuktighet og lysforhold har betydning for lagring av frukt og grønnsaker. Du finner gode råd og tips om holdbarhet, oppbevaring og gjenbruk for mange andre frukt og grønnsaker i Brukopp-leksikonet vårt. Tekstene i kalenderen er blant annet inspirert av "Kunsten å ikke kaste mat", frukt.no og hele nettverket som jobber med å halvere matsvinnet i Norge. Nedenfor får du noen flere tips. Husk at all mat har en verdi og fortjener å bli spist.
Her kan du laste ned Brukopp-kalenderen
Tips til å ta vare på frukt og grønt
- Husk at frukt og grønt er ferskvare. Ikke kjøp for mye av gangen
- Få oversikt over hvordan du best oppbevarer ulike frukt og grønnsaker. Se frukt.no
- Moden betyr bare mer smak, ikke at frukten eller grønnsaken er dårlig
- Brune bananer og annen moden frukt kan du ha i smoothie eller bakst
- Bløte tomater og slappe grønnsaker kan du ha i saus, suppe eller gryte
- Gi salat og andre slappe grønnsaker et langt isbad så kvikner de til
- Legg en boks i fryseren der du kan samle grønnsaksrester til gryter og supper og frukt til smoothie eller baking
- Skall og annet diverse avkutt (banan, eple, kålstilker) er fint å legge i vann og bruke som næring til inneplanter eller ute i hagen.
Hvordan oppbevare frukt og grønt
- Generelt kan man si at lav temperatur nedsetter livsfunksjonene i produktene og forlenger oppbevaringstiden. Unntaket er frukt som ikke er ferdig modnet når du kjøper dem i butikken.
- De aller fleste grønnsaker skal ikke gjennom en modningsprosess, og kan derfor med fordel oppbevares i kjøleskapet.
- De vanligste fruktslagene utvikler et saftig og aromatisk fruktkjøtt via en modningsprosess. Melon, banan, papaya og avokado kan også ta skade av for kald lagring.
- Steinfrukt og bær høstes nær innpå naturlig fullmodning, og kan derfor oppbevares i kjøleskapet.
- De fleste produkter tar skade av tørr luft, unntaket er løkvekster (gul, løk, purreløk, hvitløk) som fra naturens side er utstyrt for overvintring under tørre forhold.
- Røtter (gulrøtter, sellerirot, persillerot) og bladgrønnsaker med stor fordampingsoverflate tar størst skade av tørr luft. Slike produkter bør oppbevares i egnet emballasje som holder på fuktigheten.
- Frukt og grønnsaker bør ikke utsettes for unødig dagslys eller kunstig lys. Dette gjelder spesielt potet, gulrot, hvit asparges eller sikori som vil få en bitter smak eller skjemmende farge ved lyspåvirkning.
- Tomat, eple, pære, plomme, banan og avokado avgir mye etylengass som fremskynder modning. De bør derfor ikke ligge nær andre frukter og grønnsaker.
- Bananen har det best alene på kjøkkenbenken og blir spesielt påvirket av andre frukter som produserer etylen, da den inneholder så mye av det selv.
- Agurken har det også best alene. Den kan gjøre tomatene dårlige og henter unødvendig aroma fra for eksempel sitrusfrukt.
Kilde: frukt.no