Bruk fryseren for å redde mat
Kjøleskapet og fryseren er våre viktigste verktøy for å sikre god holdbarhet på maten vi kjøper og lager, men det er viktig å bruke dem riktig og sikre at vi har god oversikt. De fleste matvarer kan fryses så lenge de er pakket godt inn og du har kontroll på når de bør brukes for å holde trygg og god kvalitet.
I hverdagen opplever vi ofte at planer endrer seg og at vi ikke får spist opp den maten vi kjøper eller lager mer mat enn det som blir spist. Hvis du har gode rutiner på å fryse inn matvarer med kort holdbarhet, råvarer du har til overs og rester fra måltider, kan du både spare penger og tid. Husk å skrive på dato for innfrysing, og fryser du inn rester kan du skrive på hva det er og hva du tenker å bruke resten til. Ofte har vi litt igjen av en paprika, løk og andre grønnsaker som vi ikke får brukt. Dette kan du ha i en egen boks i fryseren, som du fyller på i etter hvert og bruker til gryteretter, supper eller som most til smaksforsterker i en saus. Brød kan også fryses, enten halve brød eller i skiver som du tar ut og rister ved behov. Husk å sjekke fryseren jevnlig, så du får spist opp denne maten før den blir dårlig eller fryseren blir for full.
Fryseren din skal holde mellom 18-20 minusgrader. Regelen er at fet mat holder mye kortere i fryseren enn mager mat, fordi fett harskner. Så fettinnhold og måten produktet er pakket på har mye å si for holdbarheten. Viltkjøtt holder mye lenger enn annet kjøtt for eksempel.
Holdbarhet i fryser
- Mager fisk: 3-6 mnd
- Fet fisk: 1-2 mnd
- Noen typer fett kjøtt: 3 mnd
- Magert kjøtt: Fra 6 (svinekjøtt) til 18-19 mnd (noen typer vilt)
- Hakket kjøtt: 2-16 mnd (avhengig av fettinnhold)
- Fjærkre: 3-10 mnd (avhengig av fettinnhold)
- Frukt og grønnsaker: 10-12 mnd
- Bakverk: 2-8 mnd (avhengig av fettinnhold)
- Gryteretter: Maks 3 mnd