Akkurat nok mat i julen

Er du redd for ikke å ha nok skinke, sylte, sild, pølser, ribbe, pinnekjøtt, rødkål, stappe og småkaker i hus gjennom hele julen? Hva med å tenke litt annerledes i år og planlegge for å ha akkurat nok?

Foto: matprat.no

Vi kjøper inn og lager mye god mat i julen – og det skal vi. Men dette er også den tiden på året da vi kaster mest mat, både fordi vi handler og lager for mye. I år som i fjor er det mange som kjenner litt ekstra på utgiftene med høye matpriser og dyr strøm. Hvis vi er flinke til å planlegge innkjøpene, ha god oversikt i skapene og beregner riktig mengde mat til både kakebaking og juleselskaper, er det mye penger å spare. Det er også viktig å ta vare på restene og bruke dem opp i andre retter hvis vi går lei av tradisjonell julemat!

Kom matsvinnet i forkjøpet

Det er akkurat som om vi får et ekstra hamstringsgen i midten av desember, og handler inn råvarer i store mengder, selv om butikkene bare er stengt i et par dager. Ikke la deg friste av tilbud på mat du ikke trenger og ikke kjøp mer av en råvare bare fordi den er billig. Den blir dyr hvis du ender opp med å kaste den.

Det blir alltid nok mat, så tenk gjennom hvor mye ribbe og pinnekjøtt du trenger før du handler, og ikke beregn mer tilbehør enn nødvendig. Husk at det skal være plass til dessert også og julematen er ofte fet og mettende. Er du redd for å ha for lite kan du ha litt snacks på lur som har lang holdbarhet. Her er noen tips til hvordan du kan komme matsvinnet i forkjøpet denne julen.

Ta kontroll over kjøleskapet

Ta en opprydning i kjøleskapet tidlig i desember. Slik får du oversikt over det du har og kan sette det som går ut først på dato forrest. Sett mat som ikke behøver å stå kaldt i matskapet (brus, ketchup ol.). Husk å sjekke at temperaturen i kjøleskapet ikke overstiger 4 grader.

Planlegg menyen og lag akkurat nok

Planlegg julemenyen slik at tilbehøret kan brukes i flere retter og at beregn mat ut fra hvem og hvor mange du skal ha til bords. Det blir alltid nok mat og hvis du beregner litt mindre ribbe, pinnekjøtt og tilbehør per person i år, vil det ikke bli så mye rester og alle vil orke dessert og julekaker etterpå. Tenk gjennom hvilke selskap du skal ha og hvem som kommer. Barn og eldre spiser for eksempel ofte små porsjoner. 300 gram ribbe per person er nok, 250 gram om dere har julepølse og medisterkaker til. Er dere seks til bords så følger du oppskrift til seks, ikke åtte, selv om det kan være fristende for å være på den sikre siden. Rund heller ned enn opp antallet poteter og medisterkaker.

Husk at julemat som regel er fet mat som vi blir fortere mett av og at saus og tilbehør også fyller opp. Matprat har laget en fin oversikt over hvor mye mat du bør beregne som er fin å se på før du handler. Er du redd for å ha for lite kan du ha litt snacks med lang holdbarhet på lur.

Ta høyde for rester

Selv om vi planlegger godt og porsjonerer bedre vil det alltid bli noen rester til overs. Legg opp til en julebuffet eller brukopp-måltider i løpet av romjulen, der du utnytter restene i supper, smørbrød og andre delikatesser. Ta høyde for at pinnekjøttet ikke blir spist opp under julemiddagen, og ha litt grønnsaker på lur til en betasuppe med biter av pinnekjøtt. Ribberestene smaker kjempegodt på matpakken på skitur og små røkelaksbiter blir dekorativ og smakfull topping til pizzaen. Spar eggeplommene fra makronene eller marengsen og bruk dem i en råkrem til fruktsalat, i hjemmelaget iskrem eller i en saus.

Ta godt vare på restene

Enten du spiser ribbe med pølser og medisterkaker, pinnekjøtt, dyrestek eller nøttestek, smaker restene fortreffelig dagen derpå hvis de behandles med litt kjærlighet. Når måltidet er unnagjort, bør du prioritere å rydde bort maten og heller la oppvasken stå. Kjøl restene raskt ned, pakk godt inn, sett kaldt og bruk dem i løpet av romjulen. Server familie eller venner en buffetlunsj med restene hvis du skal på ferie og ikke vet hvordan du skal få spist opp all maten før du reiser.

Kaker og gaver

Ikke bak mer kaker enn dere spiser. Spør familien hvilke sorter de liker best. Del kaker med en venn eller et familiemedlem, så får dere flere sorter og ikke så mye av hver. Spleis på uvanlige ingredienser med noen andre og del mellom dere. Får du gaver du tror du ikke får spist, gi dem videre til noen andre som kan ha glede av dem.

Husk at all mat har en verdi og fortjener å bli spist. Inviter noen hjem i desember/julen som trenger et godt måltid og en hyggelig prat.