Serveringsbransjen tar grep om matsvinnet

Det kastes mat for mange milliarder kroner per år i Norge. Det er ikke bærekraftig, verken for lønnsomhet, miljø eller av etiske årsaker. Norsk serveringsbransje går nå sammen om å redusere matsvinnet med 20 prosent innen 2020.

kutt-matsvinn-2020-gronn-rgbNorgesGruppen har tatt initiativ til et felles bransjesamarbeid om å kutte matsvinn innen serveringsbransjen de neste årene. Matvett er prosjektleder for samarbeidet som ble lansert 4. januar 2017 under Kunde- og leverandørdagene som NorgesGruppen og ASKO Storhusholdning arrangerer.

Det er hotellkjedene Nordic Choice Hotels og Scandic Hotels, Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO), NHO Reiseliv Innkjøpskjeden og leverandørene ASKO og Unilever, som sammen med NorgesGruppen og Matvett har jobbet frem konseptet «Kutt Matsvinn 2020», og hele serveringsbransjen inviteres nå med.

Målet er å få med flest mulig aktører innen serveringsbransjen på initiativet (hoteller, restauranter, kafeer, kantiner og servicehandel) og at deltakerne skal søke å redusere sitt matsvinn med 20 prosent de neste tre årene.

Deltakere så langt i prosjektet er:

  • Nordic Choice Hotels – 60 hoteller
  • Scandic Hotels – 82 hoteller
  • Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) – 60 spisesteder
  • Mat & Drikke AS – 4 restauranter
  • Thon Hotels – 53 hoteller
  • Unilever Food Solutions
  • NorgesGruppen
  • Asko Servering
  • NHO Reiseliv Innkjøpskjeden
  • Bama Storkjøkken AS
  • Strandheim kristelige leirsted (KFUK-KFUM)
  • Glomstua omsorgssenter
  • Utvalgte spisesteder – 18 spisesteder
  • Eurest kantinevirksomhet – 50 kantiner
  • Starbucks – 8 serveringssteder
  • Burger King – 61 spisesteder
  • Togservice – 27 kiosker
  • Rezidor Hotels Norway – 15 hoteller
  • Nobel Catering
  • FOOD by Coor Norge – 50 kantiner
  • NHO Service – 100 spisesteder
  • Oslo kommune – 50 virksomheter
  • ISS kantinevirksomhet
  • Gastro catering
  • Servicegrossistene
  • Systemkjøp
  • NHO Service
  • Døgnvill

Det er lagt opp til et treårig løp i første omgang, men det overordnede målet er å bidra inn i arbeidet med å nå FNs bærekraftmål 12.3 om å halvere matsvinnet innen 2030.

Den treårige avtalen inkluderer blant annet:

  • Utvikling av felles verktøy for måling og rapportering
  • Måling av matsvinn hos den enkelte aktør
  • Bidrag til å etablere statistikk på matsvinn fra hotell, restaurant og kantine
  • Utvikling av verktøy for opplæring av ansatte
  • Felles grafisk profil og kommunikasjonsaktiviteter ut mot gjestene

Det har blitt utviklet kursmateriell som skal bidra til å ruste serveringsstedene i arbeidet med å måle og redusere matsvinnet. Det gjennomføres kurs for prosjektledere og eksperter på KIT-akademiet (ASKO). Se kurskalenderen for påmelding til de ulike kursene.

Nedenfor finner du mer informasjon om prosjektet samt utkast til samarbeidsavtale mellom Matvett og deltakerne:

Presentasjon av KuttMatsvinn2020

Samarbeidsavtale

Pressemelding fra lansering

Ta gjerne kontakt med oss i Matvett hvis du vil ha mer utfyllende informasjon eller er interessert i å bli med på Kutt Matsvinn2020.

Anne-Grete Haugen; agh@matvett.no eller mobil: 982 36 945

Anne Marie Schrøder; ams@matvett.no eller mobil: 952 20 995

Erik Vold; erik@matvett.no eller mobil: 977 68 763